Thursday, September 14, 2006

Nostalgia....

Salam,

Hari ni kita layan blues ok... nostalgia aku masa kat US dolu-dolu.... layannnnnnnnnn.....


1.
Woodl*nd Pla*e Apt. Winter 1995 (or 1997?)

Aku duduk kawasan ni dari tahun 1995 - 1996, dan 6 bulan sebelum balik M'sia.

Aku suka pemandangan ni... tiap kali winter tak sabar-sabar nak duduk lepak tepi tingkap, layan blues. Cantik sangat...walaupun nampak sejuk, tapi bila kita dah pakai winter coat, gloves, jeans, socks, kasut yang sesuai...sejuk tu tak terasa la... lepas tu siap boleh main kejar-kejar lagi. Perghhh best tau...kalau sesapa ada peluang pi tempat ada 4 musim...pi la sana :)


2.
Mulber*y Lane Apt. (Fall 1996)

Apt. no 2 ni lagiii best sebab luas, selesa dan kawasan ni selamat. W/pun jauh sikit nak ke U tapi tak kisahlah... semua orang ada kenderaan sendiri. Best ooo pi kuliah bawa kereta masing-masing, mujur masa kerja ada kereta juga, kalau tidak terbalik pulak ... kereta murah kat sana, apa lagi merasalah juga memandu sebelah kiri :)

Jiran kami masa kat sini orang India, jadi tiap-tiap hari berbau kari la ... bau sedap sangat, rasanya kalau kami masak pun dia akan cakap benda yang sama kot ke ke ke.


3.
Tridg*, Midl*nd, MI (Winter 1997/98)

Kawasan rekreasi kat Midl*nd, Tridg* (triple bridge). Petang-petang jogging/ roller blading/ jalan-jalan kat kawasan ni...seronok juga. Winter boleh juga pi membekukan diri kat situ. Biasalah sesi fotografi yang tak sudah-sudah...ke ke ke...

Masa Spring memang cantik kawasan ni, berwarna warni. Kadang-kadang ada Farmer's Market (pasar tani la tu...) boleh beli buah dan sayur-sayur fresh... yang best tu kedai-kedai makan Cina siap buka gerai nasi berlauk lagi kat situ... tapau la apa yang patut.

4.















5.
Robbie & Andrew (2000)

Inilah gambar kanak-kanak ribena yang aku jaga masa kat sana...2 tahun aku jaga...seminggu 2,3 kali. Sejam 5 bucks...kadang tu kejap je tapi depa bagi jugak 20 bucks lepas la nak beli benda makan...seronok tau. Kalau jaga malam lagi best, start pukul 6pm, 8.30pm depa kena tido, kadang tu pukul 10pm baru mak bapa dia balik. Lepas budak-budak ni tido aku study atau tengok TV je, atau pun tido juga kui kui kui...ada beberapa kali aku tido kat rumah depa sebab malas nak balik (masa winter...) sejuk weh malam-malam...balik pagi la cerah sikit...kurang bahaya sebab jalan licin. Dah besar dah budak-budak ni...for sure lebih tinggi dari aku :) sampai skrg aku ber emel dengan mak dia dan sekali sekala bertukar-tukar gambar terkini.

InsyaAllah kalau ada rezeki memang nak pi melawat tempat belajar ni, ambik peluang melawat keluarga omputeh ni. Melawat tempat-tempat nostalgia masa belajar dulu.... tempat bergurau senda dengan kenkawan, bergurau senda dengan bf tak jadi-jadi ke ke ke...nak juga pi melawat Meij*r (sebut Maiyer...masa awal2 sampai kami sebut Maijer....melopong mat salleh tak faham...kui kui kui...)

Masa study ni ntah la...memang kami seronok je, habis exam tadak keja lain, cepat je buat plan nak jalan sana sini...pantang ada duit sikit. Setakat nak memandu 5, 6 jam tu kira dekatlah...sebab tu la ntah berapa kali aku pi Toled* tempat Achik Yang seronok duduk US tu, kalau travel boleh je tumpang rumah kawan/ kawan atas kawan. Kadang tu tak kenal pun tapi kawan kita kenal kawan dia, dah boleh tumpang rumah ke ke ke ... sempoiiiiiiiiii

Apa-apa pun terima kasih kepada MA*A yang sudi menaja pembiayaan pelajaran aku kat sana... Alhamdulillah masa tu dikira pinjaman boleh ubah dan tak payah bayar selamatlah...kalau kena bayar jenuh la beratus ribu weh...mana nak cekau duit.

Itulah saja cerita untuk hari ni...sajalah nak letak gambar dalam ini supaya insyaAllah kalau panjang umur gambar-gambar ni jadi tatapan anak cucu kita nanti :) dan mana la kita tau apa-apa terjadi dekat gambar-gambar ni at least ada versi digital...apa-apa pun enjoy the pics :)

Ciao

~dariBMkeKK~

12 comments:

ibuVouge said...

yeay.. 1st
sian abg bulat, xde pekasam..hehehe
suka la alin baca pengalaman ko blaja kat sana.. besh kan..
ko gi UUM dekat ngn jitra tau
kalu ko gi pekan jitra, sure ko ada duit nak beli baju yg siap tu, sbb IV blanja ..hehh

kasutVINCCI said...

akak, tempat dating mana? Awat tak taruk sekali. Kui kui kui

Syikin said...

SALAM,

la..kita tak dpt tgk gambar2 nilah.

alinlai said...

IV,
ke ke ke iye kan...kalau singgah Jitra dulu bleh buat loan dengan IV. Tak pe next trip insyaAllah :)

KV,
alamak...lupa plak nak masukkan gambar lokasi dating tu...tapikan sebenarnya tadak le...mana ada BF dulu-dulu...tak dak orang nak ke ke ke...

syikin,
iye ke?...tak pe cuba lagi...sebab KV dengan IV dpt tgk :) try click dkt gambar tu.

Syikin said...

salam,

ha..baru den dapek tengok. cantik gilosss...nak poie..nak poie.

sbonar eeyy den ni kaki jalan tau, kalau den duduk sinun, mmg sah2 depa jalan2 ko tompek org..bilo laie nak dapek peluang camnikan?

eh..cutelah anak2 mat saleh yg alin jago tu..gambar terkini budak2 tu tak do ko? mano tau, berkonan buleh wek menantu..hahaha..gurau yoo.

marlinabaharom said...

wei lyn.. achik pon first shopping waktu sampai is at Meijer. waktu tu fall... keluar gi tengah malam. jakun.. memang jakun..hee..hee..

alinlai said...

syikin,
iye budak2 tu memang comel...tak tau la macam mana rupa depa la ni sebab mak dia malas nak hantaq gambar...org suruh e mel dia tak mls scan...(nampak sangat tak dak digital camera ke ke ke...) tak le kalau ada for sure masukkan dlm blog ni :)

alinlai said...

Achik,
iye...lagi satu shopping di tengah malam...memang best sebab bleh jalan dengan aman :) bleh tgk depa susun2 barang, boleh tgk depa packing barang dll ke ke ke...tadak keja sungguh masa tu

Sherin Almashor said...

wah, nostalgia ye? hehehehe. Syok kan? Sherin rindu masa belajar kat U.K dulu. Rasa mmg nak melawat balik tempat-tempat berdating dulu.:)

Saya tak bercuti. Ada di sini cuma byk kerja. :)

alinlai said...

Sherin,
iye...sekali sekala layan blues ke ke ke... ok selamat habiskan keja2 tu :)

tak terungkap said...

alin,
cantik tempat tinggal alin tu. Bila la nak merasa gi oversea nih..ehehe

alinlai said...

TT,
iye memang cantik tempat tu w'pun kampung sikit, tapi seronok sebab aman je (masa zaman tu la...) TT pi sambung study la kat o'seas :)