Wednesday, April 29, 2009

Sembang sakan ...

Salam

Harap-harap bolehlah berfungsi video ni ke ke ke... lawak juga kanak2 ni dok bersembang di pagi hari... agaknya excited kot sebab ni sblm kami jalan2 ke Dundee dan St Andrews.

Macam real je dok sembang....

Ok nanti upate lagi layannnnnnnnnn!!!


video

Best tak? ha ha ha

~dariBMkeKKkeStiR~

Saturday, April 25, 2009

6 bulan....??? Kejap je

Salam.

Lama juga tak update, bukan malas tapi tak dak idea nak mengarang....kadang tu ada idea tapi ntah la... sibuk benda lain juga. Sibuk mende... sibuk dengan depa dua ni la ke ke ke...layannnnnnnnnnn!!!

Pejam celik dah 6 bulan umur depa... Alhamdulillah. Dah boleh meniarap golek sana sini, tido pun dah tak setempat lagi... kadang meniarap kadang macam menonggeng... sabar je la, jenuh betulkan... especially adik. Kakak ok juga, kadang tu macam mana kita letak malam tu, sampai ke pagi la dia tido macam tu.

Ada juga yang bertanya... macam mana nak jaga dua orang ni... yelah kadang-kadang sorang pun dah penat ... hmm macam mana ye nak cerita... aku kena syukur banyak-banyak sebab dua orang ni memang simple, malam-malam pukul 8pm, letak je dalam baby cot, sumbat botol... kejap lagi lena la depa. Kadang pukul 12 jaga merengek... nak susu, tapi mata tak buka, mode tido lagi. Bagi botol... habis je susu sambung tido balik. Kadang tu pukul 5am baru minta susu... setakat ni demam pun depa masih tido dan minum susu, tahu demam pun sebab temperature naik je...

Siang-siang pun... kalau nak bagi tido senang je, merengek nak susu tu sumbat botol, sendal botol dengan bantal kecik tu... nah... lena la depa. Bolehlah nak buat benda lain... tak payah dah nak tepuk2 bontot ke, nak nyanyi2 ke depa ngantuk je, letak kepala atas bantal... lenalah.

Mudah-mudahan budak-budak ni akan senang macam ni selalu. Iyelah... kesian kat mama dan papa depa... ;) Alhamdulillah dengan ke'sempoi'an depa tu... bolehlah aku dan abang bulat study kat rumah juga...

Isnin ni... kami akan ke Dund** nak berjumpa VC dan ahli rombongan lain... biasalah, musim VC Univ kat M'sia buat lawatan gamaknya... bulan lepas VC UPM, minggu lepas VC USM, sblm tu dengar gak dari Uni lain... oklah tu memantau kekonon... tapikan tau depa tu ada agenda lain juga tu... main golf he he he... kantoilah. Jauhnya main golf kan... kat M'sia pun banyak golf course. Biasalah tu... sambil nyelam sambil tenggelam ha ha ha. Opssssssssss

Oklah... ni gambar-gambar terkini.... masa ni kat klinik, sblm nak kena cucuk imunisasi. Depa ni ada extra imunisasi... kami ambik gak yang sini juga... atas nasihat Dr... yang best tu, free je cucuk ke apa ke... best juga tu, kalau kat KK, walaupun kat Panel... hari tu kena juga bayar ntah pe pe. Nak pi klinik k'jaan makan masa la pulak... setengah hari menunggu kadang-kadang tu... hmmm pakai jaket jeans cam boy plak budak-budak ni ;) ada minah Arab dok usik2 depa masa ni.



Gambar-gambar bawah ni pemandangan sekarang ni... dah musim Bunga / Spring/ Autumn...banyaklah bunga-bunga keluar... tak payah tanam pun. Cantik sangat...ada warna ungu, ada warna merah, kuning, hijau, putih....tiap-tiap pagi berjalan ke fakulti nak je ambik gambar... tapi malas sebab pagi-pagi sejuk lagi... berjalan cepat je sebab nak masuk dalam bangunan.


Ha ha ha... apa la motif gambar ni... nak ambik bayang ke gambar bunga Daffodil? Ntah pe pe...


Oklah... ngantuk dah le... nanti-nanti kita kongsi cerita lagi k... daaaaaaaaaaaa

~dariBMkeKKkesTiR~
Posted by Picasa

Sunday, April 19, 2009

Cerita kami lagi...

Salam,

Minggu ni kami cuma pi factory outlet dekat2 sini je... tapi taklah besar sangapun, bleh la... beli sweater je, berkenan dengan 1 jaket tapi nanti-nanti la... mana tau kot-kot pi outlets lain... lebih murah ke... tak pe bukan nak guna lagi skrg ni, semua tu preparation for winter. Sini sejuk sangat jadinya kenalah beli yang selesa untuk dipakai... insyaAllah lama lagi tu kat sini :)

Juga untuk kanak-kanak ni... baju kena beli selalu sebab cepat besar... dan kesian kalau bagi pakai yang tak sesuai... nanti sama ada depa panas sangat, atau sejuk sangat. Maklumlah blom boleh bagitau... kalau budak yang dah bleh bagitau senang citer.

Aku suka gambar kat bawah ni... kakak kemain lagi siap tunjuk 'best' ha ha ha... kebetulan tu, alah budak besar-besar ni kan masih genggam tangan lagi, sekali sekala je buka tangan... ada ke Chu depa kata mcm anak Altantuya....eiii takut.




Gambar bersantai...bg tgk TV diam terus. Dah pi cari walker... blom jumpa yg sesuai... risau jd bumper car je walker tu. Sikit hari lg jd nursery umah ni...ada sesapa nk hantar anak2? hu hu hu





Hari ni cuaca cantik sangat2... tp sejuk gak sebenarnya...mat salleh dah bersantai sakan la.... sleeveless, berjemur atas padang isk isk isk... kesian sungguh depa ni susah nak tgk cahaya matahari jadi camtu le. Sekarang ni lambat gelap... maghrib 8.30pm banyaklah masa diorang berjemur tu...sambil minum mabuk-mabuk. Esok nak pi fakulti boleh tengoklah kaca botol merata-rata... memang masalah sosial sungguhlah... arak memang murah kat sini... lepas tu senang nak dapat. Dekat supermarket dalam kampus pun ada jual... masalah yang dibuat sendiri.

Oklah... cukuplah untuk hujung minggu ni... ada masa kita buat N3 lagi... untuk kali ni cukuplah kan... tak berapa nak ada idea nak mengarang... ok cau cin cau




~dariBMkeKKkesTiR~
Posted by Picasa

Monday, April 13, 2009

Hujung minggu lepas :)

Salam,

Inilah rupa kanak-kanak yang penat lepas seharian berjalan-jalan dalam kampus. Depa tak le penat sangat kot... sebab duduk je dalam stroller tu, kita yang menolak dan mengangkat yang penat, lenguh tangan segala.... Tapi memang lenguh tangan sebab, sebelum nak ke kereta kami kena angkat dengan car seat... sekarang ni dah 7 kilo lebih ni... hmmm lepas tu letak dalam kereta... nanti dah sampai destinasi kena angkat letak dalam stroller... ke ke ke angkat letak angkat letak... sampai rumah kami yang pengsan he he he...layannnnnnnnnnn!!!

Gambar bawah ni... perasan tak tangan Bam dok pegang tali apa ntah tu... cam orang dok posing plak... topi tu dah ketat... kalau depa pusing2 kepala sat lagi yg depan dah ke belakang... yang belakang mai depan... belasah je la... bukan pandai duduk diam.








Gambar atas ni pulak ... masa kami dok sembang, tengok-tengok ehhh depa pun sembang gak dua orang...siap tunjuk-tunjuk jari lagi... tataulah isu apa ... ha ha ha... isu globalisasi ke isu susu baru ... ni dengan tak pakai stokin, seluar segala sebab depa panas. Hmmm itu lahir kat KK, kalau lahir kat sini tataulah camno... isk isk isk haru ni balik nanti. Tak pe la... dah besar nanti pandai-pandailah depa sejukkan diri ha ha ha... mandi le apa lagi kalau panas sangat.

Posted by Picasa

Ok, itu saja... bye all :) ta ta

~dariBMkeKKkesTir~

Saturday, April 11, 2009

Susu mereka...

Salam,

Ok hari ni nak bercerita pasal susu kanak-kanak dua orang ni... semenjak lahir, aku memang campur bagi susu badan dan susu formula untuk depa... memang dah plan nak bagi susu badan selama yang mampu malangnya ntah silap tang mana... masuk je dua bulan lebih... berkurang susu... dah 3 bulan lebih memang tak dak lagi... hmmm rezeki setakat tu je... redha je la.

Masa baru-baru lahir, kami bagi susu Lactog*n kat kanak-kanak... tapi lepas tu jiran kami bagi sample susu anm*m langkah 1 ni 4 tin kecil, bila bagi kanak-kanak ni suka pulak... beria minum, dan memang sesuai la dengan depa. Teruslah kami tukar susu Lactog*n ke susu anm*m... ada satu masa susah sangat nak dapatkan susu ni... stok kurang kat KK... jenuhlah pusing merata supermarket... tapi tak le terputus bekalan langsung...

Bila nak mai sini memang kami bawa banyak... berkotak-kotak buat stok. Alhmadulillah memang lepas semua susu yang kami bawa masuk tu... beg pun tak kena check pun. Tapi bermula pada hari ini 11/04/2009 kanak-kanak kenalah ucapkan bye bye to anm*m langkah 1... sebab dah habis pun susu. Sejak minggu lepas memang dah gilir-gilir antara anm*m dan sma... Scottish Formula Milk... setakat ni Alhamdulillah depa ok... harap-harap oklah juga, mana nak cari anm*m lagi lepas ni... tak nak la nyusahkan orang nak minta tlg pos lagi... cukup-cukuplah...

Ok inilah rupa anm*m langkah 1 untuk bayi 0 - 6 bulan... kalau ada sesapa tanya pendapat aku... memang aku cadangkan la bagi susu ni... budak tak la besar yang berlemak-lemak... tapi tulang memang kuat, dan cergas fizikal dan mental. InsyaAllah... susu ibu memang yang terbaik tapi ada juga yang tak mampu nak bagi sepenuhnya... so bagilah susu formula macam ni... insyaAllah sama je khasiatnya ... :)


Ok inilah gambar susu sma... tak ambik plak gambar susu instant ... dalam kotak cam susu soya tu ke ke ke...ada kotak kecik dan kotak besar... kalau nak pi travel jejauh memang aku beli yang dalam kotak camtu je senang, depa nak minum transfer dalam botol... dan insyaAllah dah pandai pegang sendiri nanti memang nak masukkan dalam cawan je... tak payah nak minum dalam botol lagi. Sonang kojo den :)


Inilah susu anm*m dan susu sma...


Kalau bleh nampak maklumat tu tahulah kenapa kami pilih susu ni... :)


Posted by Picasa

Oklah... he he he orang lain bercerita pasal susu ibu aku cerita pasal susu formula... alahai tak pe la... buat la cerita lain sikit... dok cerita pasal susu ibu je, sekali sekala kita tukar la format plak... sedangkan kabinet pun bleh bertukar inikan pula entry dalam blog ke ke ke.... hmmm kabinat rakyat namanya ... agak-agak ada jual tak kat IKEA? HA HA HA.... cau cin cau ;)

~dariBMkeKKkesTiR~

Friday, April 10, 2009

Mereka lagi....

Salam.

Ada gambar kelakar... budak-budak ni memanglah pandai buat lawak... at least tak la sunyi sangat mama kena jaga petang-petang, ke ke ke.

Gambar 1: Masa ni kakak memang dah ngantuk sangat-sangat, tapi biasalah tahan mata tu tak nak lena... macam le ada keja nak buat. Aku biar je dia atas alas tu...main-main dengan kuda, biri-biri, itik Dig* dan ada la haiwan ternakan lain. [mujur tadak oink oink...]



Gambar 2: Dah dok merengek aku angkat letak atas alas biru ni pulak... lepas tu diam je, rupanya member dah tido meniarap camtu ke ke ke... siap berdengkur lagi, masa ni adik memang dah mimpi ke mana hala dah. Biar je la... tapi lepas tu angkat la juga bagi tido bebetul sebab dia sudah tido atas tangan bam bam la... nanti kalau bam bam marah, ada pulak yang kena sekeh kepala... bam bam ni garang skit.



Gambar 3 & 4: Yippieeee kami dah tak ngantuk dan masih kenyang... ni yang dok sengih sambil pegang-pegang tangan ni... macam menari ballet pun ada gak... layan je la :)






Petang-petang tadak keja inilah keja aku ambik gambar depa... masuk picasa edit he he he... lepas tu letak dlm blog atau mana-mana tempat lain yang dirasakan sesuai... nak baca jurnal ke apa ke petang2 ni harap maaf... [F untuk MaaF]... jadi ubat tido je nanti... baiklah tengok Matahari ke, Keliwon ke... memang terbuka luas mata ke ke ke... ok nanti update cerita lain plak...cau cin cau.

~dariBMkeKKkeStiR~

Thursday, April 09, 2009

Mereka

Salam,

Insya Allah... 10 hari lagi genap 6 bulan umur budak-budak ni... kejap je. Memang ketara perbezaan muka dan saiz... Tak kisahlah janji sihat. Alhamdulillah. Makin ketara perbezaan perangai... tapi muka makin seiras. Abg bulat ada gak sekali sekala kantoi... silap tegur kwang kwang kwang...

Porter kat Hall ni suka sgt dgn depa... siap tlg angkat sampai umah... biasalah budak2 besar ni mmg semua org suka... tak kira apa bangsa :)

Sepatutnya mlm ni ada jemputan mkn2... tapi tunda ke Ahad, sebab tuan rumah kena kerja ... ok je Ahad lagi bagus, tak payah masak lunch ho ho ho... yezzarrrrrrrrrr.

Wah... berKabinet baru skrg ni...ok lah tu, kerja bersama rakyat... ehh ye ke motto tu.. iye la kot. Mcm2 komen... pada aku no komen.

Seronok plak Picasa 3 ni... bleh adjust collage... dll. Seronok edit itu ini. Hasilnya... kat bawah ni le :)



dan yang ini juga.

Posted by Picasa
Ok... daaaaaaa

Monday, April 06, 2009

Tadak citer la....

Salam,

Uiskkk lama juga tak masuk sini... sikit malas dan sikit busy. Tapi saja je nak kongsi gambar dengan kenkawan... hmmm inilah MacLaren baru beli... tapi bukan yang baru... 2nd hand bleh? Oklah as long as bleh sorong kekanak ni, nak dukung perghhh macam nak tanggal tangan. Habis tu dah nak 6 bulan dah depa ni mestilah dah besar [berat...ke ke ke]

Gambar 1:
Di ASDA, buka 24 jam... ada la tempat kami nak pi lepak [kononlah...] masa summer nanti. Maklumlah siang panjang ...


Gambar 2:
Masa tunggu abang bulat kat kaunter... ingat nak candid... adik tu nampak je kalau orang nak ambik gambar... senyum-senyum plak....
:)

Gambar 3:
He he he punya sakan berjalan... balik tu depa lena sakan. Sampaikan bawa masuk rumah pun tak sedaq, lawak la kanak-kanak ni.

Gambar 4:
Kakak dengan skil meniarap dan membalikkan diri sesuka hati... bahaya kalau letak atas katil... silap2 ada kay bawah katil plak...

Oklah...itu jer... nanti update lagi cerita merepek meraban kat sini. Cau


Bye

~dariBMkeKKkeSTIR~
Posted by Picasa