Wednesday, June 24, 2009

Rumah baru [",]

Salam,



Ok inilah pemandangan rumah dari rumah kami... Hi Mr Bunny... jiran kami :) Rumah ni 2 bilik... sama aras dengan tanah... musim panas best la... musim sejuk nanti no idea ... mau sejuk giler ... sabaq je la... sekarang ni summer holiday... sunyilah kampus. Seronok juga... bangunan ni pun macam kami yang punya. Tapi bila tadak orang ni... yang kurang best, depa tutup heater... malam-malam ada masa kena pasang heater gak... sejuk gak la. Kena beli heater extra la camni... kesian kat kami...budak2 ni kebal... memang tak pandai sejuk... relax je depa isk isk isk



Ini pemandangan depan... sekarang ni memang sunyi, sampaikan porter pun tak bertugas sebab bangunan ni dibaikpulih sesetengah bahagian. Jadi inilah dua orang porter kecik he he he... muka garang sebab lama lepak depan ni, papa depa dok bertelefon. Kwang3...





Ok inilah pemandangan dari dapur kami... kalau orang lalu lalang memang nampak jelas la... kalau kat M'sia mau kena jemput mkn dah... tapi kat sini tak pe la... depa bkn terliur pun makanan kita [kononlah...] jadinya tak payahlah jemput ha ha ha.



Hujung tu tasik Uni... sini depa panggil Loch, adalah swan, itik, burung2... macam zoo plak kadang-kadang tu... sekali sekala bawa juga budak-budak ni jalan-jalan tepi tasik... menikmati pemandangan alam, tapi masa summer ni bleh nampak pemandangan lain juga kadang-kadang tu... bahaya negara omputeh ni sabo je la :)







Posted by Picasa

Ada lagi beberapa gambar... tapi sampai sini dulu, nanti sambung lagi dengan cerita bergambar yang lain... ta ta

~dariBMkeKKkeStIr~

Tuesday, June 23, 2009

Bulan Jun???

Salam,

Hmmm dah nak habis bulan 6??? Maksudnya nak habis setengah tahun dah...mak aiii sungguhlah sekejapnya rasa ... dah le tahun ni memang sibuk sungguh hidup kami... awal tahun dah sibuk persediaan nak datang sini... sejak bulan 1 sampai bulan 3 memang non stop ke sana sini sampaikan tak cukup-cukup rasanya 24/7 ... tapi itu je yang ada kena pandai-pandai la...

Alhamdulillah... budak-budak makin membesar dengan jayanya... rupanya depa tak kenyang makan baby foods yang dalam botol kecik-kecik tu... yang boleh tau masa depa makan benda tu malam-malam mesti merengek... nak minum susu...lepas tu macam kejap kejap nak susu. Lepas tu aad 1 hari ahad tu...aku terasa nak buat sendiri makanan untuk depa... aku masakkan nasi + pisang ... buat nasi lembik-lembik tu... lepas tu kisar dengan air susu... hmmm 1 mangkuk la habis, malam tu memang depa lena nyenyak... hu hu hu kesiannya anak-anak aku... tak kenyang rupanya selama ni.

Sekarang ni, aku buatlah nasi untuk depa sebelum mai opis... blend sesiap... nanti abang bulat suaplah ... kadang masukkan kentang, carrot, ayam.... ikan je belum cuba... tapi depa ni jenis makan je... kira senanglah... jamu la apa pun, dalam dok buat muka macam pelik-pelik tu tapi mulut buka luas juga... senang jaga kwang3. Alhamdulillah

Ada kawan cerita dia kena tukar menu macam-macam sebab anak dia payah nak makan, kena buat pisang rebus, sat lagi kena buat itu buat ini hmmm kiranya budak-budak ni memang sempoi la kan... kalau tidak haru juga. Lega lega....

Oh lupa nak bagitau... kami dah pindah apartment baru, 2 bilik je... tapi saiz bilik, ruang tamu dapur sama je dengan apartment lama... dan yang paling penting lebih murah kwang3... jimat skit, tapi sejuk juga sebab bangunan baru ni tengah dibaikpulih... heater memang slow... kat sini kadang-kadang sejuk, berhimpit la dekat portable heater yang agak panas... tapi tak la berapa panas. Nanti kena beli heater ni... tak bleh jadi... tapi yang haru tu budak-budak ni selamba je, kita selimut pun depa tolak-tolak jer... isk kebal sungguh.

Ok nanti gambar pemandangan luar rumah akan dimasukkan... busy mengemas lagi blom sempat ambik pix...:)

Ta ta...

~dariBMkeKKkesTir~

Thursday, June 18, 2009

Video plak....

Salam,

Inikan...video sempena kanak-kanak 8 bulan, abaikan background...bleh dengarkan suara kakak yang nyaring tu hmmmm anak sapa la tu?


video

:) kakak yg kanak.... adik yang kiri ...

~dariBMkeKKkesTiR~

Wednesday, June 17, 2009

Bergambar macam biasa...

Salam,

Lama juga tak menaip kat sini, hu hu hu bukanlah sibuk sangat pun. Buat-buat sibuk pun ada gak. Minggu lepas kami pi Edinburgh... banyak gambar sebenarnya, tapikan... ha ha ha tak rajin plak nak upload kat sini, tak pe la pelan2 ok. Nanti ada masa gue upload ok :)

Gambar bawah ni ha ha ha sat nak gelak dulu, ini lepas dapat parcel from MakLang & Chu, kanak-kanak ni sibuk je nak tengok gak apa la yang mama dapat... try bagi pakai serkup kepala ni terus diam ambik kau.... tapi bagus juga ni, nanti masa winter bleh mama bagi pakai serkup ni boleh tutup kepala, telinga....memang ngam sangat-sangat. Tapi... kakak tu ada percubaan nak tarik serkup kepala adik, biasalah, nama pun kanak-kanak layan je la [",]


Ini gambar dalam Museum of ChildHood, tengoklah stroller... wah zaman dulu2 pun dah ada benda alah ni... macam kereta sorong pun ada gak tapi memang omputeh ni terkehadapan sungguh daripada kita.... seronok masuk sini, sebab boleh tengok macam-macam benda zaman dulu-dulu... lepas tu yang seronok tu masuk sini FOC [",]

Hah.... ini MacLaren zaman moden.... siap ada model lagi kwang3...

Kami sungguh berminat dengan patung-patung ni... rupa mereka sungguh muka 'kanak-kanak' berbanding patung zaman sekarang... dengan costume yang memang sesuai.... memang sukalah tengok. Tak rugi kami pi situ...

Posted by Picasa


Sampai sinilah dulu....nanti ada sambungan :) ta ta

~dariBMkeKKkeStiR~

Sunday, June 07, 2009

Pemandangan alam

Salam,

Inilah antara gambar-gambar yang aku sempat ambik masa berjalan-jalan... biasalah, sama ada tertido dalam kereta atau dok leka melayan kanak-kanak tu yang tak berapa banyak... ke ke ke...

Ini kat Qu@@n's Park, Glasgow... ha ha ha...mujurlah tak hujan... kalau tidak memang basah lencunlah....tadak tempat berteduh langsung ni... dah le ramai kanak-kanak... rezeki kamilah ... singgah makan-makan... depa lain makan subw@y, kami [aku dengan abang bulat] dah pekena beriani kat kedai pakistan ... mak aiii sampai bleh tapau sebab banyak sangat.


Ini pulak gambar satu tempat nama Mainstrie, 10 minit dari sini... pekan kecik saja tapi lengkaplah dengan kedai, stesen minyak dll...rumah kawasan sini pun ok, tapi baiklah duduk Hall... mahal sikit tapi incl. of all the utilities... kat sini heater kena ON memanjang... kalau tidak bekulah kami.




Ini on da way to Glasgow... saujana mata memandang... ladang biri-biri dan lembu ke ke ke... tapi cuaca sini tidak menghasilkan bau lembu atau kambing... kalau kat tempat kita...hah, memang kena tahan hidung le... entah-entah lalat pun bleh terbang masuk dalam kereta ...



Ini pula pemandangan Loch Lomond... kami pergi hari Ahad... memang ramailah orang dok bermandi manda... mat salleh ni sempoi giler.... tak payah nak bilas-bilas lagi badan dengan air bersih, dan tak payah nak salin baju kat tempat bertutup.... auwww.... ha ha ha


Pemandangan ni biasa sangat bagi kami... nak ke Tesco nak ke ASDA kena lalu bukit ni... mesti cantik kat atas tu... tapi sekarang ni kenalah ada kos melepas, sapa nak jaga kanak-kanak kalu aku nak merasa semua pengalaman... korban dululah sampai depa besar. Memang teringin nak buat itu ini... yang aku buat sebelum kawin, dan selepas kawin sebelum dapat depa... tapinya... korbankan rasa nak merasai semua pengalaman tu sekarang ni... :)



Oklah... kat sini dulu... nak melayan kanak-kanak... dah dok gigit kaki la... kepala la ha ha ha.... sabaq je la, kekonon bermain-main le tu... byeeeeeeeeeeeee
~dariBMkeKKkesTiR~

Tuesday, June 02, 2009

[",] mereka lagi...

Salam,

Lama bebenor tak update kat blog ni... memang tadak idea sesangat. Bukan setakat tadak idea nak update, nak membaca blog kenkawan pun tadak idea [hmmm macam mana tu?] No idea!!!
Busy memang busy.... pagi memang turn aku mai department... walau macam mana malas pun memang aku akan mai juga, sebab tak boleh nak ikut perasaan malas tu, kalau kat rumah memang tak akan buat apa keja la... kesian la juga kat budak-budak ni... layan depa lagi best. Ada la dok internet segala tapi masih boleh memantau depa ... so, mai la ofis ni... boleh la juga print journals dll...baca sebaris dua, menaip sebaris dua [he he he...semua sebaris dua...]
Cuaca sini... memang tak menentu, minggu lepas sampai Isnin... cuaca memang cantik. Matahari bersinar-sinar... kelmarin dah lain skit... kejap panas kejap mendung... hari ni mendung, silap-silap sat lagi hujan... redha je la :)
Alhamdulillah... keja-keja aku pun setakat ni berjalan lancar, lagipun what to expect, this is our 3rd mths here... but, with the kind of progress I guess it's quite an achievment... boleh tersenyum la juga... same goes to abang bulat :) rezeki anak-anak agaknya.
Kanak-kanak dua orang ni... memang enjoy sungguh kat sini, weekend je memang kami bawa la depa berjalan-jalan... paling-paling koman pun... pi Tesc@ he he he... oklah tu, bkn la Tesc@ dekat sini... kadang tu yang jauh sikit... yang lebih besar. Lepas tu aku akan rambang mata tengok baju depa... memang akan terbeli la... hu hu hu
Minggu lepas... pi beli Stroller MacLaren... sekurang-kurangnya boleh ganti-ganti, kalau 1 je memang haru sat lagi kalau rosak ke apa ke... sementara ada yang murah tu... ambik je. Lepas tu kami beli juga kerusi 'BUMB@' untuk depa duduk... memang baguslah benda ni...sesuai untuk budak-budak umur macam depa... jadi, tengoklah gambar-gambar kat bawah...

Gambar 1: baju kakak tu basah sebab baru lepas makan, orang bagi dia minum air dia dok main-main... Dolly tu props jer he he he...

Gambar 2: Dah boring dah ni... tu yang gaya nak turun tu, tengok Dolly dah kena penyek dengan adik ;)


Gambar 3: Ini lagilah... siap senget-senget kepala... kalau lambat skit lagi angkat, memang siap tarik-tarik rambut la... bukan boleh biar ni... melawak la kekonon...


Gambar 4: Ini lepas cuci badan waktu petang... dah pakai baju tido, tapi masih cerah kat luar bertuah le nak tido... layan le dulu mata depa... ;)

Posted by Picasa


Itulah saja... untuk kali ni, nanti masukkan lagi gambar lain-lain... ada la gambar pemandangan alam yang cantik-cantik, tungguuuuuuuuuuuuuuu!!!

Ta ta

~dariBMkeKKkeStIr~