Friday, May 19, 2006

Jalan-jalan @ Man*la

Salam
Ok hari ni ni kita terbang jauh sikit...kita ke Man*la, Ph.

Aku transit 1 hari 1 malam saja kat sana sebelum terbang ke Can*da...bulan 8, 2005. Trip to Can*da aku dah citer dulu
kat sini

Aku terbang dari KK-Manila 12.30pm 17/08/2005, kejap je 1jam 50min dah sampai...dari atas kapalterbang aku dah rasa tempat ni agak menakutkan...tapi fikir nak lepak kejap je ok la kot. Punyalah ketatnya kawalan airport....nak keluar kapal kena check, nak keluar terminal kena check, dan yang melampau nak masuk terminal (bukan depart hall) ada polis check pasport, visa, tiket kalau tadak benda2 ni tak boleh masuk... keluarga or kenkawan bleh hantar depan pintu je... eiii punyalah bahayanya negara tu.


Lepas immigration checking, settled everything...lega, tapi satu masalah timbul....mana nak tido malam tu?

Pergi la cari kaunter teksi berkupon hmm tak dak plak...nampak orang ramai2 kat satu kaunter luar NAIA (Ninoy Aquino Int. Airport), aku pun terjah je...rupanya kaunter pendaftaran hotel... nekad je ambik teksi (kongsi dengan orang Arab mana ntah...) then teksi tu hantar ke Exec. Pla*za Hotel, Downtown Man*la....erk...ngerinya tempat ni. Ramai sangat orang, kalau ramai tourist ok, ni ramai homeless...lepas check in masuk bilik nak tengok luar pun tak boleh sebab tingkat bertutup....dan tak boleh dibuka (atas sebab2 keselamatan...), lega sikit sebab sebelah hotel ada 7 Eleven, ngantuk la .... tido jap petang lapaq...pi la 7 Eleven (depan 7 E ada pengawal keselamatan siap bersenapang), ingatkan ada la benda bleh makan...ada masalah besar semua dlm bahasa Tagalog, dan kat situ banyak benda berperisa bab* erk...geli plak...beli air je la...biskut yang familiar makan la sorang2 dlm bilik. Nak masak mee segera pun tak boleh sebab tadak cerek dlm bilik, kalau nak air panas kena minta...isk apa punya konsep daa....terus kensel nak berjalan2 ke sana sini..takut weh, orang2 dia tengok kita semacam je...tak jumpa le orang bertudung, sampai malam...keja aku tengok TV (mujur banyak channel). Malam telefon abang bulat....lepas tu tido je la...doa + tawakal jangan ada apa2 berlaku.

Pagi, 18/08/05 lepas breakfast...(minum air sejuk dan biskut...) terus pergi register untuk 3 hours Manila trip. Ingatkan ramai2 rupanya aku sorang2 je...tak pa la driver van pun ok, dah berumur nama 'pakcik' Ray...(nama omputeh...), dia bawa la aku tour Man*la & Makati, Tempat yang mula2 kami sampai ialah Manila Cathedral....gereja besar...tapi aku tak masuk la...tengok2 kat luar je, ngeri gak nak masuk sorang2...bukan ngeri apa dia dok pasang lagu2 yang syahdu tu bagi aku ngeri la... Lepas tu ke Fort Sant*iago, kawasan besar yang dikelilingi tembok tinggi....dalam kawasan ini ada kubur tentera Sepanyol, ada bilik tahanan terakhir hero Filipina Dr Jose Rizal (ingat tak kenkawan....belajar sejarah dulu...), memang bagus la depa ni memang kawasan ni terjaga dan memang penuh dengan bahan2 sejarah...naik atas kota ni boleh nampak Old Man*la, kotor sangat2...sungai Man*la isk...tak bergerak dah air sungai tu hitam pekat... bersungguh2 la si Ray bercerita pasal sejarah Jose Rizal ni...lepas tu aku pun cerita la aku tau sapa dia... ada ka dia suruh aku compare Jose Rizal tu dengan mana-mana pemimpin M'sia isk...psiko sungguh, malas nak layan....politikus juga si Ray tu dia kenal Dr M, DSAI, Pak Lah...tapi aku pun kenal Arroyo, Marcos dan bini dia juga ke ke ke...apo-apo la Ray *Aiman tak kisah*

Sempat minum air kelapa muda yang murah.. 5 peso (berapa sen je duit kita...)

Kebanyakan tempat dalam poskad kat bawah tu aku dah pi atau lalu dengan si Ray. Bagus dia ni...tempat yang tak termasuk dalam lawatan pun dia bawa...aku dapat lah tengok penempatan setinggan tepi jalan keretapi. Kesian sungguh....memang daif. Rumah kecik2 dibuat daripada kotak...budak2 kecik berkeliaran pantang nampak kereta berhenti cepat je ketuk2 cermin minta sedekah or dia jual barang2 macam rokok, air mineral ... aku tak buka le...pintu memang berkunci memanjang... dalam takut2 tu berani juga ikut tour macam tu ke ke ke....pengalaman mahal tu :)

Traffic kat Man*la memang teruk....jem sana sini...dan yang sakit telinga tu bunyi hon sana sini...drivers tak kira bawa kereta ka bas ka jeepney (macam tut-tut) semua nak bunyi hon eiii tensen sungguh, jalan luas tapi kereta memang banyak...macam kat US left hand drive....

Pemandangan ni dari Roxas Blvd. nama tempat ni Manila Bay... kiranya tempat persinggahan kapal2 layar orang kaya2 la...ada Hotel Hyatt, Pejabat MAS kat kawasan ni dan yang buat kawasan ni meriah...malam2 ramai orang bersosial kat sini...kira happening la...banyak tempat2 minum, makan dll orang situ panggil 'gimmicks'. Bersungguh2 Ray nak bawa aku pi tempat2 tu...siang2 pun ada gak yang buka dia tak percaya bila kita cakap kita tak minum arak...sebab bagi diorang Arak tu dah jadi minuman biasa....isk nak je ketuk kepala Ray tu... tapi pakcik Ray ni ada juga komen orang2 tua situ pun makin risau sebab budak2 muda makin liar dan yang pompuan makin seksi...tu semua pengaruh Amerika... no komen la...tapi memang seksi pun pompuan2 dia...dah la putih gebu...


Ray bawa aku pusing2 Makati...bandar ni memang hebat...dah lain sangat daripada bandar Man*la, bersih dan tersusun. Bank2 besar banyak ... dan shopping malls hebat2 la...tapi tak singgah la duduk dalam van je. Memang beza sangat2 la dengan Man*la, kerajaan Filipin* memang sengaja bangunkan kawasan ni sebab nak kurangkan kesesakan kat bandar Man*la. Tak nampak la homeless kat kawasan ni...lega sikit. Kalau sesapa nak pi Filipin* aku suggest cari hotel kawasan ni...selamat sikit.


Ini gambar bangunan depan Fort Santiago... souvenirs shop, tapi tak la teringin nak beli apa2 sebab aku ni transit je tempat tujuan pun blom sampai lagi...sat lagi beg dah penuh...isk sedar diri juga masa tu. Faktor lain ialah....barang2 situ bleh dapat kat pasar Filipin* kat KK ni...buat berat beg, buang duit dan tenaga aku je beli kat situ...dah la mahal maklum la harga pelancong ke ke ke... orang M'sia kan kaya2...si Ray ni yang kata bukan aku. Alhamdulillah...aku aminkan je doa dia.

Tanya juga kot2 ada restoren muslim...dia pun tak pernah nampak... dia kata ada la kawasan muslim tapi kat hujung2 bandar dan bahaya erkkk tima kasih la pakcik tak makan pun tak pe ke ke ke...

Negara ni cantik sebenarnya tapi politik tak stabil...orang pun takut nak pi. Kalau kat KK ni mat salleh selamba je jalan sana sini...kat Man*la mat salleh pun jarang2 jalan...kalau ada pun dlm kumpulan, sebab diorang pun takut...anytime bleh kena copet, bleh kena tikam dll...boleh bayangkan depan money changers pun ada guard, depan pejabat MAS pun ada guard, depan 7 Eleven pun ada guard...kiranya aku masa kat sana dalam kategori berani2 dalam ketakutan la...kalau tak jalan2 ntah bila nak sampai lagi...so nekad buat2 berani la...muka confident je...tapi dlm hati Allah saja yang tau.

Dalam banyak2 pengalaman kat Man*la yang paling aku takkan lupa masa kat NAIA, nak check-in ke Vanc*uver, minta macam2 dokumen...walaupun dah ada visa, nak dijadikan cerita aku tertinggal surat undangan conf. (maklum la sibuk bersiar2 bandar), yang ada cuma jadual pembentangan yang ada nama aku, so aku terpaksa la explain ke sana sini yang aku ni nak pi membentang...mujurlah pegawai tu lepas, kalau tidak aku tak sampai Kanada....sampai Man*la je. Jenuh nak menjawab kat Dekan. Alhamdulillah...lega sangat bila dah masuk kapal....dah la departure hall daif sangat...kecik je rasa lepas satu beban...orang2 dia pun pandang kita semacam je...(aku bertudung), yang bertudung kat airport tu yang keja2 cuci je...yang nak naik kapal yang keja maid kat mana2 negara lain...(aku tau sebab untuk maids ada lorong khas...), eiii sengsara kejap.

Aku duduk seat tengah...sebelah kanan nenek tua...nak pi Las Veg*a (berjudi la tu....), sebelah kiri makcik, nak pi lawat anak dia kat Can*da...banyak duit depa ni... aku dah requested for Halal meals, dapat la makan awal sikit, nasi + ikan masak apa ntah, buah, roti + mentega (ada tanda halal)...makan deh kenyang baru la makanan2 orang sebelah aku sampai....2 choices rice + pork or noodles + chicken...yuck...aku dah nak termuntah, mujurlah inform the airlines nak Halal meals kalau tidak sure aku pengsan 16 jam tu...(jap tak ingat 13 ka 16 jam...lebih kurang ler...) eiii pengalaman weh...mahal tu kalau orang suruh pi Man*la lagi aku tak sanggup dah...transit pun rasanya tak sanggup sebab airport dia tak menarik langsung...

Balik dari Can*da transit 1/2 day kat situ (24/08/06)...lega juga sebab tak lama...yang boring tu kat luar airport tadak tempat lepak...ada 1 restoren...nak masuk restoren tu kena periksa badan dan barang2...(isk isk isk) lepak lama2 nak makan mende pun tak tau semua ada bab* masa tu barulah rasa kalau ada sayap dah terbang lama dah...tak boleh hidup la kat situ. Yang bertambah boring dok mai cakap Tagaloq dengan aku...allo aku ni Melayu bukan Filipin* dia tak percaya cakap juga...aku rasa dia ingat aku ni orang Mindana* kot...yang lupa daratan tak nak cakap bahasa ibunda nak cakap omputeh je...bila dah banyak kali explain dia buat2 terkejut plak sebab buat apa sorang2...dan yang lagi best dia kata M'sia very 'nice' huh...isk dok bagi komen plak sengih je la...nice dia yang dia kata tu bukan baik....tapi nice = cantik kwang kwang kwang....ok ciao ta ta....

~dariBMkeKK~

16 comments:

simah said...

hi..

mcm menakutkan ja kat manila..apasal pergi jalan sorang sorang?

alinlai said...

simah,
memang agak menakutkan...pi sorang2 sebab transit kat situ. Buat2 berani berjalan2 sebab fikirkan tak akan sampai lagi tempat tu. Bila fikir2 balik isk kalau kena kidnap ke 'mati katak' je arghhhh...tobat tobat...tak nak lagi buat keja macam tu.

Syikin said...

arwah ayah saya p trip k manila around year 80's, borong sakan dia. tp dia ada citer kat sana, pelancong yg dlm group ni selalu kena serbu ngan budak2 miskin..kesian.

maR said...

kak lyn,
Kalau manila tu gerun sikit, and makati tu nice, tapi bila go kat makati, tak kena lalu manila langsung ka??

alinlai said...

syikin,
itu la pasal...penduduk dia ramai + miskin, bila miskin diorang cuma fikir mcm mana nak hidup je. Nak shopping memang best sebab duit kita besar, dan barang2 sana murah2. Politik pun tak stabil sebab tu le diorang susah nak membangun.

alinlai said...

mar,
masalahnya nak ke makati tu memang kena lalu manila dulu, airport dkt manila, kalau naik kapalterbang bajet murah mungkin tak kena lalu manila, yang lawak tu jalan dlm bandar pun berlubang2...TAR tak rata...tapi orang kaya2 dia bawa kereta hebat2...macam2 brand. Yang banyak FORD la...maklumlah orang kaya sana lebih amerika dari amerika :)

ailin...in aalborg said...

rasa nak gi aje.

I pernah experience gak, cam you experence kat airport tu. Tapi kat bangladesh. kena tunjuk tiket, passport, baru boleh masuk. orang lain, stop kat pintu masuk aje.

Ayu said...

alin : best ek jenjalan.tp berani betul la awak sbb jenjalan sengsorang kat manila tuh :)

alinlai said...

ailin,
itu la pasal...orang lain 'menonong', senang je, kita ni jenuh la cari dokumen itu ini, semua orang pandang semacam je...mentang2 le negara diorang terasa macam 'pelarian' pun ada...isk minta la tak rasa lagi macam tu next trip ke mana2.

ayu,
best :) tak la berani sangat tapi ke ke ke...buat2 berani je la bukan senang nak jenjalan macam tu. Kiranya ambik kesempatan dlm ketakukan kwang3...

Syikin said...

alin..sibuk ya? rindu nak baca update entri awak :)

alinlai said...

syikin,
:) sooonnnnn ada N3 baru

ais_putih said...

hohoho..manila memang nampak menakot kan..ramaiii orang...

simah said...

mintak permission to link bole?

alinlai said...

simah,
ok je :) tak kisah pun


ais_putih,
iye...tapi kalau ada peluang ke sana (free...) pi je :)

Anonymous said...

Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
»

Anonymous said...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»