Tuesday, May 16, 2006

@ hari 2 minggu 3 Mei '06

Salam,

Erk...santai sungguh aku ni...minggu depan exam tapi satu benda tak start baca lagi...assignment pun baru siap 3 m/s. Isk isk isk...apa nak jadi? Tapi kena gak start buat nota kecik...hujung minggu ni MIL nak datang... 2 anak menakan belah abang bulat nak mai sebab cuti sekolah, minggu depan SIL konvo maktab...aku risau ada tetamu lain je...ark...disebabkan itu aku dah kensel cuti minggu depan...kena duduk opis baru bleh study kalau kat umah takkan la dah ada orang kita nak buat2 rajin study plak tak hormat tetamu plak.

So....i am so sorry to all my guests, make urselves comfortable. Buat macam umah orang ke ke ke....erk...gulp!

Alhamdulillah aku tak beli tiket balik Penang next week...mulanya aku plan nak balik seminggu... masa tu blom tau ada kursus dll...kalu tidak haru la juga...hancus program, rugi 2,3 ratus...(k/terbang bajet murah beb...)

Kesian plak dekat budak2 dua orang tu time depa mai kami sibuk...rasanya nak berjalan2 pun macam berat sikit la nak exam...duduk rumah je la ok, lain tahun mai lagi.

One of my SIL nak bertunang ( aku pernah citer kot?)...tak pe la lepas dah kawin pandai2 la bawa diri. Aku no komen dengan depa ni...dulu masa baru kawin aku pernah ala-ala ngamuk juga...sebab aku dok memasak beria kat dapur depa bleh bersantai2 depan TV erk...aku sound direct...bulan posa aku remind nak sahur sila bangun awal tolong2 masak...kalau tidak faham2 le...I have to...sebab awal2 tu diorang ni macam 'lemak' semacam je... maka jadi le aku kakak ipaq yang garang... tapi garang2 sikit je la... lama2 aku perasan kalau depa mai rumah nampak aku masuk dapur cepat2 depa mai tanya nak tolong apa...ke ke ke...terror tak aku?

Tapi depa tak bleh nak kutuk aku sebab masa aku balik kampung raya hari tu orang2 kg semua puji (kembang...kembang...) rajin menantu orang penang tu... belajar pandai... buat kerja dapur pun cekap... erk... depa tak tau mak aku punya strict bab2 kat dapur, hasilnya macam aku dan adik beradik aku le... pi mana pun kami ok... kalau ada anak2 bujang jangan le manjakan sangat... kalau dah belajar setinggi mana pun dah balik rumah sila2 le ke dapur, lagipun logik akal le...takkan orang masak kat dapur kita tergamak nak duduk goyang2 kaki kat depan atau dlm bilik isk... tak logik tak logik. Tak kisah la... setakat mana nak kutuk pun bila susah kami juga yang depa cari ke ke ke...tak kisah le tu... *aiman tak kisah...*

Bukan apa...aku dulu masa bujang kalau mak/ kakak kat dapur cepat2 la pi tolong apa yang patut...takkan tergamak nak relax2 sedangkan orang lain tunggang langgang masak kat dapur...hangin satu badan orang tu.

Moral of the story ada anak2 ajar apa yang patut...so bila dia besar dia pandai bawa diri insyaAllah :)

**********************************************************

Hmm rasanya boleh siap assignment ni... kalau siap esok nak pi hantar (ke ke ke...berangan...) boleh la study dengan bersungguh2... minggu depan ada meeting plak... eii kalau tak rugi setengah hari tak sah le meeting panjang2... maklum le banyak isu. Yang pasti aku tadak isu nak diperkatakan...seal my mouth...except for makan-makan... rezeki jangan ditolak...

Alamak dah lapaq ni...tadi breakfast awal...duduk dlm bilik yang aircond punyalah sejuk ni membuatkan perut cpt lapaq...dan dahaga memanjang....dan satu lagi cabaran...mata kuyu je, sebab tu le lepas zohor manjang take a nap...(nap konon ke ke ke...) ditambah dengan suasana sunyi skrg ni isk isk isk memang sesuaiiiii sangat untuk ____ erk...untuk apa tu...sila isi tempat kosong kwang kwang kwang.

Tapi kena sedar diri...at least siap 1 paper untuk bentang kat mana2 before end of the year... itu pun tanggungjawab juga. Nak tulis buku pun setakat mana la ilmu yang aku ada untuk terbitkan buku...sabaq sabaq... bila dah lama dlm bidang ni rasanya tak susah nak tulis buku...bagi orang kenal sikit baru senang nak dapat support. InsyaAllah the time will come...aminnnn!!!

Oklah...dah agak panjang merapu...untuk Guru-guru (samada yang berjawatan sebagai guru atau yang menjadi guru kepada anak sendiri) aku nak ucapkan


SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU 2006
Ta ta....
~dariBMkeKK~
p/s: seronokkan cikgu2 kat sekolah sure dapat banyak hadiah hari ni + jamuan ... teringat zaman sekolah dulu2, Hari Guru selain daripada tak payah belajar, ada makan free ke ke ke...itu yang best tu.

12 comments:

marlinabaharom said...

lyn, aku bersetuju sgt yg bahawasanya anak anak kena diajar kedapur. ada org yg aku kenal (rapat ngan aku) dah umur 22 tahun pun, air milo mak yg kena bancuhkan! kalo aku jd mak dia dah lama minum air sejuk dah anak aku hari hari.. MENGADA kan!

alinlai said...

melampau la tu MILO 3 in 1 pun mak nak kena buat...gamaknya kalau mak dia tak dak rela dia minum air paip kot? Sekeh kepala je orang macam tu, tapi bleh bet bab bab bergaya mesti kelesss...

Syikin said...

alin..selamat menerima tetamu

betui sangat2 tu kena ajor anak2 lelaki n perempuan wat keje2 rmh sejak kecil. anak2 akak tak terkecuali. bagus latih mrk sejak kecil, bkn apa, buatnya akak masuk hospt. or mati tiba2, at least depa dah pandai jaga diri sendiri.

nak exam? exam master or naik pangkat? ke saya ketinggalan ketapi?

oh ya, komen awak kat blog saya dah beri saya idea baru utk update blog :), tq bebanyak ya..

Syikin said...

eh, update kat entri yg sama, tp berkaitan ucapan hari guru jer kat paragraph akhir :)

lyn_tuan_punya_blog said...

syikin,

he he he...xm PTK je. Ntah la rasa macam ok kot...tak la susah sangat pun topik2 tu. Iye zaman2 skrg ni tak kira anak lelaki or pompuan semua kena ajar berdikari, yang pompuan confirm la kena pandai itu ini, yang lelaki pun kena tahu gak bila kawin boleh ringankan beban isteri kan kan kan :)

Ayu said...

good luck untuk PTK. semoga berjaya dan dpt Cemerlang nanti leh le naik pangkat cepat and naik gaji :P nanti leh le blanje kami ek lin :P

kasutVINCCI said...

kak alin,
lupa nak wish selamat hari guru, walau lewat sehari, takpekan. Moga terus berbakti pd anak bangsa. Chewah.

Hmm...kv mmg bengang kalau kita jer yg penat kat dapur, org lain buat mem besar kat luar. Tapi nasib baik my hubby takdak adik beradik. So tak yah geram kat sesapa. Hikss

alinlai said...

Ayu,
ke ke ke....insyaAllah cuba dapat Cemerlang, Gemilang dan Terbilang boleh? Ntah la nanti2 jawab je la apa yang tau yang tak tau kita goreng sikit2...asal jgn hangit dah :)belanja? Boleh...mai la KK he he he...2.5 jam je bukan jauh pun.

KV,
ohhh terima kasih :) mulia sangat title 'guru' tu... sebab keja kak lyn ni bersyarah je, kalau orang minta ngajar budak sekolah tak sanggup le...ajar budak dah mature ni senang sikit :)

maR said...

Selamat hari guru, cikgu lyn!
Sebab penah tengok anak2 dara (dan teruna) yg benak nak tulung kat dapoq, jadi cek takmo komen panjang teehee...

alinlai said...

mar,
ke ke ke...makacih makacih :)
depa masa bujang boleh la nak jadi baloq liat...dah kawin dok baloq liat lagi makan angin la kot. Kita guna jawapan artis M'sia 'no komen' kwang kwang kwang

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read Achat tamiflu en ligne Clip jameson jenna movie Chip colored poker set tri http://www.lcd-tvs-with-hd-tuners-built-in.info Ford 8n accessories Surgical steps in rhinoplasty+ threat management training Fluoxetine adverse effects and drug-drug interactions facial liposuction Xanax therapy los angeles culinary school debt consolidation help lamborghini diablo projector headlights 2000 mustang Tension baccarat 55 chevrolet chevy sheet metal British berkefeld water filters Find lace up granny boot Computer download free game pikemen ruby

rhinoplasty allure said...

Hi,
Thank you for such an informative blog.Rhinoplasty is also known as nose job and nose reshape surgery which enhances your nose appearance nose reshape cost India