Tuesday, August 15, 2006

Pagi Ahad yang syahdu....

Salam,

Ok hari ni nak citer sikit pasal kejadian sadis yang berlaku pada pagi Ahad...benda ni terjadi dekat aku...isk isk isk

Pagi Ahad, awal bangun sebab nak masak sikit dalam pukul 8.30am ada tetamu dari KL, tak la masak apa pun goreng bihun, goreng karipap je sebab tetamu tu nak singgah kejap je sblm balik KL dan aku sure depa dah makan kat hotel...

Bersungguh aku goreng bihun...goreng karipap...dan akhir sekali buat teh 'O', maka bermulalah kejadian ini...

Aku bancuh teh dalam jug lain (jug 1), dan transfer ke jug lain (jug 2), ntah apa kejadiannya penutup jug 2 tu longgar, aku pun tekanlah pelan-pelan...agaknya terkuat kot tekan, penutup jug masuk dalam jug dengan tangan aku sekali masuk dalam jug....Alhamdulillah boleh keluar tangan tu cubalah bayangkan kalau stuck dalam jug berisi teh panas tu...dah la panas silap2 kena kaca lagi...isk isk isk tak nak imagine, cepat2 siram tangan dengan air sejuk...tapi mak oiii masih terasa pedih, ngilu semua cukuplah...merah jangan cakaplah...agaknya air tu terpercik sampai dekat siku tangan aku bertukar warna merah (kui kui kui....)

pedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat-sangat...uiskkkk

Masa mandi pun pedih lagi...petang pun pedih lagi...malam aku sapu krim (beli kat Beij*ng), masa sapu abang bulat nampak dia tanya kena apa...aku cakap kena air panas...tak la cerita macam mana kejadiannya...(sampai la ni aku tak cerita....nanti dia bising weh...) dia pun tolonglah sapu krim tu, tapi dia sapu sakitlah...tapi tahan je la...

Alhamdulillah pagi Isnin dah OK, sampailah ke hari ini memang tak rasa sakit/ pedih dan yang sewaktu cumanya....memang merah la separuh tangan aku sekarang ni, mujurlah cover dengan lengan baju kurung (kui kui kui....)

Itulah kisahnya, kalau citer kat orang mesti orang kata itulah jarang masuk ke dapur... isk aku ni rajin apa ke dapur tu, cuma benda dah nak jadi terimalah seadanya...lupa pulak nak cerita masa tercelup tangan tu aku pakai rantai tangan... ada bekas rantai tangan kat tangan aku sekarang ni (bilalah nak hilang) bayangkan kalau aku pakai cincin masa tu, tak taulah jadi apa kat jari aku kan?

Apa-apa pun Alhamdulillah...tak dak melecur langsung, kalau melecur akan luka-luka lagi sakitkan? Insaf oooo masa sakit tu....

Oklah semua...itulah kisah aku masa weekend hari tu, tragis sungguh. Tapi biasalah aku kan macho, sikit pun aku tak nangis walaupun sakit sangat-sangat....uiskkk.


Moral cerita ni, berhati-hati semasa membancuh teh, jangan sampai tercelup tangan dalam jug/ teko dan yang sewaktu :)

Ciao & ta ta

~dariBMkeKK~

15 comments:

ibuVouge said...

sakit pun macho tu..ehhe
alin lenkali kalau jadi peristiwa yg melibat kan air panas or api, alin baca doa nabi ibrahim
insyaALLAH sakit kurang.

maintain vouge tau heheheh

alinlai said...

IV,
thanks for the info :) dah OK dah ni macho la konon, merah2 je tangan ni silap2 org ingat kena dera plak he he he...

Syikin said...

salam. ouchhh...panasnya..dpt bayangkan sakit tu camner.

alhamdulillah tak melecur.

tpkan, takut merah tu lama2 menggelembung, then melecet.

Ayu said...

ko ni sama jek dgn aku heheh aku pon harituh kene ari panas juga masa nak buat air teh le jugak hahahaha hari ahad le jugak hahaha pagi ahad :P
yg ni masa tuang air panas tuh terkena ibu jari aku.. mmg pedih ek...

kalo ko turun KL..aku chop ko ek! hehe kite jumpa reramai okeh?

alinlai said...

syikin,
he he he...sakitttt memang sakitttt sabar je la...tahan :) Alhamdulillah skrg dah okey dan kurang dah merah2 tu gatal sikit2 sebab nak ganti kulit baru kot ...

ayu,
ha ha ha hari ahad = hari air teh panas tumpah kena tangan :)
insyaAllah boleh je nak jumpa takut tak sempat je maklum la balik sekali sekala semua tempat nak pi melawat.

marlinabaharom said...

yang paling selamat... tak payah bancuh air langsung!!

AnakMalaya said...

adehhhh!!! kalau kena air panas kat hujung jari pun dah sakit, ini kan pulak satu tangan, kan?!! perghhh!!!

lain kali try sapu ubat gigi time lepas kena tu.. sejuk sikit rasanya.

alinlai said...

angah,
iye itu salah satu petuakan? Lupa plak nak apply :) Tak pa mujurlah krim tu bagus, memang terasa pedih sikit tapi lepas tu dah ok rasa sejuk2 juga...tergelak juga kalau teringat masa tercelup tangan tu isk isk isk...

alinlai said...

Achik,
ada ka lagu tu ke ke ke...mujurlah tak trauma nak ke dapur tu (buat-buat trauma boleh gak kan?), petang tu boleh lagi masak itu ini, sebabnya kalau tak masak sapa nak masak kat kita kan...lainlah kalu ada maid :)setakat 2 org kat umah tu tak praktikal pun ambik maid...

PuteriSatu said...

wakakka...nak gelak pun ada...kesian pun ada....mueheheh... aku sejak lepas kawin ni...dah 2 kali kena air panas...2 kali kena minyak panas..memang cukup lengkap ler segala2yer...

alinlai said...

Tuan Puteri 1,
wah lengkap tu...tapi kalau terpercik tu biasalah kadang2 sebab ada air dll, cuba hang celup tangan plak dlm air panas lepas ni kwang kwang kwang...(weh jgn ikutlah nanti marah Yon...tapi kalau dia marah pun bukan aku tau ke ke ke)

kasutVINCCI said...

hiks...eksiden dgn teh o panas ek. Kekekekekekek

alinlai said...

KV,
itulah pasal...dlm byk2 benda teh'O' panas yang menjadi punca lawak sungguhkan? dalam kuliah tadi dok tergaru2 tangan ni sebab gatal la sikit nak bersalin kulit ni (wah macam ular pulak ke ke ke)

Aku Bukan Bidadari said...

letak colgate

alinlai said...

ABB,
ok tq dah letak krim :)