Monday, October 01, 2007

Mimpi....

Salam,

Pernah tak kenkawan mimpi yang macam real sangat-sangat?

Malam [atau pagi tadi lepas subuh?]...aku mimpi balik kampung... meriah sangat...dok main-main dengan anak-anak buah....terasa real sebabnya aku boleh ingat yang tahun ni aku sepatutnya beraya kat kampung abang bulat, tapi pasai apa aku balik kampung kat BM?... sampaikan aku suruh kanak-kanak ribena tu cubit-cubit lengan aku... bila aku tak rasa sakit aku tau yang aku mimpi je... rasa sedih sangat lepas tu... sebab aku tau yang semua tu mimpi saja... dalam mimpi tu aku boleh lagi rasa nak tido lama-lama lagi biar lama sikit mimpi tu. Hmmmm..............

Bangun pagi rasa sedih la pulak... masa menaip ni pun aku rasa sedih...rasanya tahun ni aku akan rasa sedih masa beraya kat kampung abang bulat... :(
Pasai apalah ada perasaan camni pulak... dulu masa kat US tadak pula nak rasa sedih masa Raya, agaknya bila kita makin matang [cehhh ke ke ke...] kita makin menghargai suasana raya dengan keluarga... dulu-dulu nak seronok je kot...ntah la.

Tapi...macam mana sedih pun aku takkan tunjuk kat abang bulat... tak sanggup nak buat dia rasa bersalah...sebab dia baik sangat. Lagipun dalam setahun sekali tu je nak balik lama pun, kenalah jaga perasaan dia juga... aku balik BM setahun berkali-kali :)
Oklah tu...rasanya nanti berkuranglah sikit rasa sedih-sedih ni...macam mengada-ngada plak nak sedih-sedih camni...iskkkk sabar saja la.

---------------------------------------------------------

Kita flashback ke hari Sabtu dan Ahad.....

Sabtu:

Pukul 8am dah kat kampus...aku buat kelas ganti, punyalah jenuh nak dengar 12 pembentangan, 20 mins each....rasa dah pening-pening dengar budak-budak tu membentang. Aku minta depa buat re-packaging untuk produk yang tidak menarik perhatian... ada sesetengah tu dapat buat dengan baik sangat... boleh juallah idea depa tu... ada yang hmmm macam lepas batuk di tangga je [ehem ehem.....terbatuk plak]

Ada yang terlebih semangat...ada yang tadak semangat, macam-macam la fe'el depa. Lepas kelas, pi KK menengok perabot... biasalah aku dengan abang bulat...kami senang je nak beli apa pun [kalau masa ada duitlah....], lepas tengok itu ini... kami letak deposit untuk set bilik tido ... kwang kwang kwang.... ntah apa-apa.

Berbuka dengan nasi ayam dan kuih sikit....malam ribut eiii ngeri

Ahad:

Pagi abang bulat ada kelas....aku sambung tido. Bangun kemas-kemas rumah, mop rumah, cuci dapur dll...mak aiii macam nak pengsan... ha ha ha aku jatuh tergolek sebab lantai licin...kena bali selipar Asad* ultralight la camni :)

Petang buat caramel...pukul berapa adik ipar aku mai umah pun tak taulah... tengok-tengok dah ada kad kawin dia bawah pintu.

Petang pi Pasar Ramadhan...mujurlah blom beli apa-apa...M telefon kak I ajak berbuka posa kat rumah dia...tapi pot-luck, senang cerita beli ikan pari bakar, sate dan roti john habis cerita... bawa caramel sikit... sampai rumah dia dah dekat azan... makan itu ini perghhh sedaplah pulak. Kak I buat nasi ayam, M buat cucur udang, kak IS bawa mee kuah...banyaknya makanan...jenuhlah kami makan... dah la kejap-kejap maid dia buat air... kejap-kejap buat air... Alhamdulillah rezeki kami :)

Bersembang sakan...sedar-sedar dah 10 lebih, depa tu tak ingat ada anak nak sekolah... kami dua tak pa la... ditapaukan nasi ayam + sup perghhh lega sebab ada dah benda untuk sahur :) Pagi tadi aku buat telur masak sos lauk extra.

Itulah saja aktiviti hujung minggu...ok cau cin cau

~dariBMkeKK~

8 comments:

Apple Pie said...

sib baik aku raya dgn mak aku taun ni..kalo dak harus aku terseksa jiwa dan raga ahahahahahahaha

Alinlai said...

apple,
ucaplah Alhamdulillah...syukur kita kepada Allah... :)

nawalraudhah said...

Takpe,dapat pahala menyenangkan hati suami...

Alinlai said...

nawal,
insyaAllah...harap2 camtu le :)

Yatie said...

sabar aje la ek .. aku nieh lagi laa .. rasanya direct 6 kali raya ( posa + korban ) aku kena raya ngan hubby and maknya .. nak wat camne, hubby anak tunggal + maknya aje yg ada .. nasib baik la umah family aku dekat, dalam setengah jam perjalanan aje..

walaupun tiap2 kali raya, petang raya pertama tuh baru aku dpt balik beraya ngan family ... aku cuma rindu ngan kemeriahan suasana malam and pagi raya .. sbb bagi aku bila dah petang raya mmg kat umah belah aku dah tak best dah.. meriah malam and pagi raya tuh aje ..

alhamdulillah tahun nieh aku dpt balik beraya + hubby aku yang cadangkan nak sambut raya kat belah family aku .. maknya terpaksa aa kena raya dulu kat kg ngan adik beradiknya .. itupun sbb ada byk reason .. nanti aku update dlm blog laaa utk sambungannya . hehehe ...

Alinlai said...

yatie,
ke ke ke...apa bleh buat itulah adat berumahtangga. Wah seronoklah hang ye...tahun ni beraya kat kg :) ok nanti aku baca update hang pasal beraya tu

Zakiah said...

hish...tahun ni lagi skali saya terlepas beraya di rumah abang bulat saya. Tahun depan terlepas juga ker?? kekekkeke

Alinlai said...

zakiah,
tahun depan??? kita tungguuuuuuuuuuuuu!!!