Monday, October 22, 2007

Demam raya...

Salam,

Jangan silap tafsir...bukan la beraya sakan...maksud tajuk N3 ni ialah... aku demam raya kali ni. Bukanlah pasal tak dapat beraya kat BM, tapi sebab banyak sangat aktiviti masa raya kali ni. Nak tau apa aktiviti? Jommmmmmmmmmm

Pra Raya (Jumaat 12/10)

Sibuklah sikit-sikit tolong bakal pengantin hias bilik pengantin, lepas tu tolong masak sikit2 untuk berbuka. Orang buat biskut raya aku malas nak tolong [ ha ha ha....] malam raya sibuk iron baju raya dan baju untuk kenduri, iron siap-siap :)

Lepas tu cuci pinggan mangkuk dan juga gelas...kecut-kecut jari main air + sabun...mujurlah jari ni heavy duty, kalau tidak jenuhlah juga.

Raya 1:

Bangun awal...lepas subuh siap-siap ke masjid, tak pe masjid dekat je dengan rumah MIL, sepelaung je...dapat saf depan sekali...kalau lambat sikit kena solat kat luar... panas ooo
Balik tu salam-salam, bergambar, dan makan-makan... lepak kejap, lepas zohor pi kenduri... balik rehat :)

[Telefon BM, sembang dengan mak abah dan anak2 menakan... cehhhh boleh pulak depa dok cerita main mercun sakan... tahun ni mercun ka bunga api ka...tak nampak apa lagi nak pegang...kalau kat BM pi je Psr R'dhn tu mesti ada orang jual... best gak main mercun dan bunga api ni ke ke ke....]

Malam tak buat apa sangat... layan orang buat pelamin je la... sambil komen itu ini... ehhh orang tanya opinion kita bagi je, bukan kita memandai-mandai. Sambil gubah hantaran dll... [ke ke ke...] berseni juga tangan aku ni rupanya.

Raya 2:

Jari-jari ku pedih semua...kerana mengupas bawang putih... uiskkkkkk
Itulah aku dah kata...mujurlah jari aku ni heavy duty.... cuma pedih saja tapi tak la mengelupas dll... tapi pedih yang pijar tak tau nak kata macam mana...

Ada cerita lawak... ada budak tingkatan 3 tanya umur aku... lepas tu boleh plak dia tanya... 'sudah kawin ka?' hmmm nak tergelak pun ada gak... kalau blom kawin apa ke jadahnya aku pi beraya kat kampung depa... siap bagi komen lagi... macam 'sumandak' [anak dara] kwang kwang kwang.... cerita kat abang bulat... tergelak besar dia...

Malam sesi potong sayur pulak...ingat nak berinai... tapi tak jadilah... penatlah pulak. Pukul 12am baru dapat tido.

Raya 3:

The wedding day... orang dah ramai... aku tolong ala kadar saja... tak nak la tunjuk rajin sangat ke ke ke... pukul 2.30pm akad nikah...dengan sekali lafaz sahlah pengantin...

Malam tu ada kenduri lagi....ha ha ha ni yang lawak... aku bawa 3 pasang baju kurung SAHAJA, rancangan asal...raya 4 buat kenduri doa selamat...ntah macam mana depa tukar rancangan kenduri doa selamat buat malam tu juga, dan kenduri raya 4, BATAL... hah... dengan santainya aku pakai slack, t-shirt. Terpaksa la buat pengakuan dekat mak pengantin lelaki yang aku ni tak bawa baju extra... isk isk isk...sabaq sajala... dok gelak dengan abang bulat, dia pun malam tu pakai jeans + t-shirt je, memang santai habislah kami dua orang... hentam sajalah labu :)

Dalam santai-santai tu pun boleh lagi pi makan dengan tetamu... dah tadak orang layan mak pengantin lelaki aku pun pi la meramahkan diri... sembang itu ini... lagi pun aku dah beberapa kali jumpa mak dia...bolehlah nak bersembang. Adik pengantin lelaki tu study kat sini juga... apa-apa pun memang aku dengan abang bulatlah paling santai sekali.

Raya 4:


Relax la sikit....tapi sekejap saja...sebab aku sudah cirit birit.... berulang aliklah buat bisnes. Lemah badan... t'hari orang masak aku tido...[ke ke ke] nak kutuk pun kutuklah...aku dah tak terdaya nak buat keja lagi. Petang lepas makan...kami tengok VCD mujurlah dah tak melabur lagi...legaaaaa....

Malam ada kenduri cukur kepala...punyalah ramai kepala yang dicukur...

Raya 5:

Ada 2 keluarga dah balik...lepas diorang balik barulah aku membasuh baju dll...cuaca pun cantik je, cepat kering baju-baju. Lega...Alhamdulillah.

Hari ni pengantin lelaki plak berulang alik ke tandas [ke ke ke....]

Malam tengok VCD hantu Indon... kwang kwang kwang...

Raya 6:

Pukul 5am kereta sewa sampai... punyalah awalnya mandi...sejuk brrrrrr.
9.40am dah sampai airport, lepak makan nasi goreng dll... flight ke KK @ 1.10pm... lama kami lepak makan-makan dan menengok orang...
Pukul 2.30pm sampai rumah... home sweet home :)

Pukul 3pm start spring cleaning... cuci dapur, cuci pinggan yang berdebu, sapu lantai dll... perghhh penat la juga. Cuci baju, cuci cadar, cuci selimut.....arghhhhhhhhhhhh
Pukul 5.30pm kuar cari makan...balik tu lepak...lepas tu ZZzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZ...

Raya 7:

Lepas subuh, tak tido tapi sambung kemas rumah lagi... mop lantai bilik, mop atas bawah... tukar cadar dll...ada 2 kereta akan sampai petang.
Selesai segala keja, pi pejabat pos...renew lesen memandu...alang-alang renew... aku renew 5 tahun ha ha ha...sonang kojo den.
Petang lepas Jumaat pi pilih tiles untuk rumah, lepas tu singgah beli ikan dan lunch.
Lepas maghrib baru masak... elok siap je, depa pun sampai... nasi masak ngam-ngam je, ehhh berselera plak depa makan...masak extra. Tak habis la plak....

Raya 8:


Breakfast... aku goreng bihun dan nasi... bawa depa pi tengok rumah yang tak siap-siap renovate lagi, lepas tu pi minum alas perut...sebab majlis kat tempat lelaki mula pukul 2.30pm.
Lama plak pengantin bersiap... 2.30pm baru la bertolak dari rumah... luckily jalan tak sesak, 2.45pm sampai la dewan TH. Teruslah dihidangkan nasi...teruslah kami makan... mujurlah tadak bersanding ... tapi ada band jemputan... yang lawak tu ada sorang pakcik siap nyanyi lagu Westlif* perghhh berjiwa muda sungguh ;)

Majlis habis pukul 5pm, balik tu dah hujan... ngantuk sungguh, malam ada jemputan makan kat rumah pengantin lelaki... lepas maghrib pi sana la pulak... makan nasi, kuih raya dll.... kenyang sungguh Alhamdulillah :)

Raya 9:

Pagi...masak nasi, kari telur, sayur + udang.... untuk orang nak balik Sdkn... buat sandwich, harap-harap depa kenyanglah. Petang lepas zohor bawa makan-makan kat seafood rest. Rancangan asal depa yang tinggal ni balik hari Selasa, dah tukar plak... nak balik Isnin... lepas makan pi beli tiket untuk 4 orang... pi pasar lagi beli ikan, sayur dll untuk makan malam.
Malam tu aku masak...tapi aku tak makan sebab kenyang lagi... aku tengok orang lain selera je makan... isk isk isk depa ni...baguih sungguh tak menolak rezeki.
Malam tido nyenyak...tak la aku tertengok My Te*m kalah dengan Indon tu...tak larat dah.

Raya 10:


Pagi hantar orang balik Sdkn, masuk opis...kensel cuti minggu ni... tapi opis ni masih sunyi lagi, ramai yang masih beraya gamaknya.

Petang lepas lunch pi bayar duit tiles dan seronoknya dah 60% keja renovation tu ... harap-harap sblm mid Nov siaplah... insyaAllah :)
OK itulah saja diari Raya 1 - 10 aku.... hari ni dah pening-pening, dan hidung dah berair... nak selsema ke nak demam ni....isk isk isk...penatttttttttttttttttttt la tolong tolong


~dariBMkeKK~

6 comments:

nawalraudhah said...

mcm2 aktiviti ye dihari raya...
sure awek muda ni...ape rahsia ek?:)

Alinlai said...

rahsianya....rahsia ke ke ke...tadak le rahsia mende pun, ntah la budak tu ngantuk kot sebab tu buat statement camtu :) iye aktiviti yang terlalu banyak sampai penat tak terhingga sabaq sabaq...

Apple Pie said...

uina mcm sumandak kah?

wakakaakakkakaka

sah mata budak tu juling. tak pun dia mmg tasty ahkak2 dan makcik2 ahhahahaha

Alinlai said...

apple,
juling air tak pun juling itik kwang kwang kwang...mujur sumandak, kalau unduk ngadau mau aku naik atas pelamin tu terus ha ha ha......

simah said...

aku rasa sebab badan hang kecik sangat tu yg depa ingat hang budak budak lagi! hahaha ni depa kena pakai spek ni..kena tengok all the wrinkles ! hahaha

wah... memang kerja gila hang.. tabik tabik...

apa macam la ni? dah sihat? aku tak leh sms tanya.. hp tak top up lagi hehehe tu la... asyik dok sms kat hang ja :0)


get well soon.. makan ubat tau!

eh hang kat sana cakap bahasa sana ka hang tibai bahasa utara gak?

Alinlai said...

simah,

ke ke ke wrinkles tu tak ketara la sebab tu depa ingat budak2...tak pe nanti aku cari botox kasi hilang segala wrinkles kwang kwang kwang...

aku cakap biasa2 je campur2 la KL, Utara dan sikit2 Sabah...tak pandai nak tiru slang depa.

Lagipun org kampung tau aku bukan org Sabah...dimaafkan le kalau aku cakap luar pun...oklah aku tabik balik kat hang ha ha ha....

[uiskkk pi la top up nanti kalau aku sms hang tak bleh nak reply ...]