Monday, November 13, 2006

Open house sakan

Salam,

Sabtu dan Ahad kami penuh dengan jemputan makan-makan besttttttt

Sabtu, pi kenduri aqiqah merangkap open house raya...makan t'hari, kami sampai pun dah lambat, lagi setengah jam tuan rumah nak tutup kedai... siap dijamu dengan air panas lagi lepas tu... lama la melepak. Sembang itu ini...aku biasalah gelak je (sambil menikmati hidangan ke ke ke...) petang tak pi mana lagi sebab dah kenyang sangat... balik relax kejap, temankan abang bulat pi driving range, angin sepoi-sepoi bahasa isk...kalau tido memang best la...

Malam ada open house lagi, tapi tak mau la pi sebab abang bulat tak sure betoi ka ada jemputan isk kot-kot jemputan untuk orang tertentu je malu pulak, so malam tu goreng cempedak je la... nyum nyum nyum my favorite ni.

Ahad, pagi pi Tamu beli sayur...beli nasi lemak dan puyuh goreng... mak aiii kenyang la sangat.

Ehhh ada jiran panggil makan t'hari pulak :) lepas zohor sampai la kami, makan beriani + ayam rendang + acar + kari isk isk isk kenyang lagi...(Alhamdulillah...) lepak 1/2 jam kat rumah no-1.

Pi open house kawan abang bulat pulak...aku makan nasi impit + kuah kacang + spageti + minum air....sembang-sembang tengok TV baca newspaper... ada sorang kawan mai...dia makan kami tolong baby sit anak dia...bagus pulak budak tu duduk diam je...mak dia bersuka ria boleh makan... dekat 2 jam duduk kat rumah no-2.

Lepas tu pi rumah kawan opis, nak tengok rumah orang baru pindah... rumah 2 1/2 tingkat besaq... makan lagi (erk....) kuehteow + nasi apa ntah + biskut raya + air sirap bandung ... sembang makan sembang makan... he he he sembang tak habis-habis sedangkan tiap-tiap hari jumpa kat opis. Asar kat rumah no-3.

Lepas tu pi rumah kawan opis abang bulat pulak...kat area tu juga, rumah depa ni lagi besaq...sambung depan belakang... dapur seluas-luasnya...dan memang dah jadi bentuk lain la dalam rumah tu... perabot Ikea arggghhh bestnya...kami pun berangan-angan la ambik konsep itu ini...makan laksa Johor pulak dah...isk isk isk memang sengkak perut, tapi dah orang jamu kena makan...bukan bagitau pun nak pi saja singgah beraya je...rumah siap ada CCTV lagi kui kui kui...macam tengok AF, (depa dok promote suruh pasang... kos pemasarangan benda alah tu je 7K isk isk isk tak mampu le, yang aku mampu setakat ni ialah pagar rumah dengan ayat Kursi je) Maghrib kat rumah no-4.

+-x/ kami sampai rumah pukul 8pm...eloklah tu keluar pukul 1pm... mak aii kenyangnya... relax ambik nafas...tengok Berita kejap... baru mandi, solat dan sambung marking (kui kui kui....) Alhamdulillah rezeki kami murah hari ni... dan yang lagi best aku dah siap marking dan grading tahniah dekat diri sendiri!!! Habis je CSI NY zzzzzzzzzzzz…abang bulat tak tido lagi sebab dia dok seterika baju keja…(dah 2 minggu dia seterika baju dia + baju aku untuk stok seminggu kui kui kui…tq bebeh)


Kesimpulannya...hari ni aku telah memakan:
  1. Nasi lemak
  2. Puyuh goreng
  3. Nasi beriani + lauk pauk
  4. Betik/ tembikai
  5. Nasi impit kuah kacang
  6. Spageti
  7. Kuehteow goreng
  8. Nasi Bukhari
  9. Biskut raya
  10. Laksa Johor
  11. Air sirap bandung/ oren/ teh/ air suam

[murah sungguh rezeki kami kelmarin ... ]


Hari ni last posa 6, pagi tadi dah bangun ingat nak sahur, tapi malas nak turun aku minum air masak dalam botol je, sambung tido bangun subuh, tido balik bangun seperti biasalah pukul 7.30am sampai opis pun macam biasalah 8.30am…kejap lagi boleh key-in markah dan dengan tu selesaikan kerja semester ni….boleh relax kejap, minggu depan siapkan silibus semester depan pulak…

Stop sini dulu….connection tak bagus…tak tau la pasai apa, mungkin sebab renovation kat bawah ni… ok bye bye all

~dariBMkeKK~

16 comments:

Aku Bukan Bidadari said...

ya lah.. mmg berkat syawal murah betul rezeki byk open hse.. smpai toilet tak larat nk flush dah.. ekekek byk mkn byk ler membuang..

:)

Sherin Almashor said...

Wah, raya sakan dah alin ni... Mmg banyak open house tahun ni. Kami pun dok makan-makan every weekend!
Makan semua sedap-sedap pula.:) habisla diet-diet sebelum raya hari tu.

alinlai said...

Tiara,
ha ha ha...tak pe anggap la rezeki raya, lagi pun org jemput makan jgn ditolak, nanti org kata jual mahal pulak :)

Sherin,
tak pa...diet tu sambung lepas bulan syawal :) kami tak buat open hse sebab nak pi open hse orang ke ke ke....

simah said...

memang rezeki hangpa murah.. :0)

tapikan alin.. hang dok makan banyak banyak tu (sebenarnya jeles ni hehe).. abih tu segala lemak hang buang mcm mana? buang kat toilet ka? hehehe

ibuVouge said...

wah sakan makan alin ni
dlm byk resepi ko makan, satu je takdak
pekasam kekekke

alinlai said...

simah,
ke ke ke..iye la nak buang kat mana lagi 'toilet' la. kelmarin dah makan banyak2 hari ni chek posa tau... esok dah raya 6 insyaAllah. Lepas ni kena rajin2 posa sunat la...rasa ringan badan kalau posa...

IV,
sini mana nak cari pekasam :) teringin sungguh nak makan pekasam sebab balik hari tu tak jumpa la... raya orang tak buat pekasam kot ke ke ke....

marlinabaharom said...

woit! ni makan ker apa!!!

maR said...

Wahhh alhamdulillah! Sedapnyaaaa makan2!

alinlai said...

Achik,
tak tau la nak kategori apa makan boleh melantak pun boleh ke ke ke balik dah sengkak perut sangat2, pagi ni tak bangkit sahur pun...sebab rasa banyak lagi makanan dlm perut ni ke ke ke...

Mar,
iye rezeki jgn ditolak, memang sedap-sedap...beraya sakan la kami kelmarin :)tapi laksa Johor tu rumah last tak dpt la nak makan banyak2...dah padat sangat perut ni.

Syikin said...

salam,

ya Allah..ada org tu mmg makan ajelah kejenya ya time weekend.sungguh murah rezeki :D

saya ni duk tolak aje open house, husna tak sembuh sepenuhnya lagi chicken pox dia..

alinlai said...

syikin,
he he he...kiranya hari Ahad tu kami tutup kedai la...pi makan sana sini je :) makan bersungguh pulak tu kalau pi check kolesterol mau pengsan Dr yang check tu :)

Apple Pie said...

tak terberak2 dan terkencing2 ke ko asik makan + minum + makan + minum..muahahhhahahaha

alinlai said...

apple_pie,
isk...so far gua ok je ... perut ni ala ala perut unta bleh isi banyak2 muahhhahhhahha.....

RaFFLeSiA MeRaH said...

wuishhhh...open house sakan yerk, tapi memang dah jadi kelaziman kat bandar2 ni kan...kat kampung takder lak org wat open house pas raya yerk...jamuan raya tu ader laa...tu pun depa buat kat dewan org ramai, takpun balairaya...

kasutVINCCI said...

Weh..abg bulat iron baju. Mithalinya dia! Kalo hubby kv, sah kan nak irin baju kv, baju dia pun dia sanggup pakai yg berkedut bagai tu. Tahniah la utk abg bulat! Kalo student dia tau, mesti dorang gelak sakan tu. Kwang kwang kwang.

alinlai said...

Reff,
iye...kalau kat kampung2 bleh redah je, kat kawasan bandar kena la inform atau bila org jemput baru kita pi. Oleh yang demikian...bila dijemput jgn tunggu2 lagi...layannnnnnn je la.

KV,
ntah la dia kesian/ malas nak tengok wife dia dok iron baju pagi2 dengan mata separuh terbuka, la ni malam ahad je dia paksa kita ambik baju 5 pasang iskkk haru juga kadang2 tu kita ni nak pakai baju pi opis tgk mood gak (kadang2 la...) tapi sementara dia dok rajin ni kita pun ambik je la...relax la sikit pagi-pagi ... ha ha ha....