Friday, January 23, 2009

Kekanak...

salam,

Inilah gambar-gambar kanak2 masa baru lahir dan dalam tempoh sebulan. Kecik, kurus dan nampak sungguh 'fragile' Alhamdulillah walaupun lahir kecik tapi budak-budak ni memang tak banyak ragam...lega la juga.

Kawan-kawan yang mai melawat semua seriau nak dukung, sebab kecik sangat, besar sikit je daripada bantal golek kecik tu... nak mandi pun tak berani, so mak dan mentua le yang mandikan depa. Lagipun sementara ada orang tolong, relax la dulu. Sampaikan depa risau nak tinggalkan cucu sebab nanti sapa nak mandikan. Ke ke ke... aku memang sempoi sikit, tadak orang pandai le aku mandikan... masa ada orang nak mandikan buat pe nak berebut, baiklah aku dok relax ;)

Gambar 1:

Adik dengan aunty M. Baru keluar inkubator :) Dah pandai senyum-senyum. Masa ni kalau pump susu memang dia le yang habiskan... sebab dengar je bunyi pump terus dia buka mata. Layan je la...

Gambar 2:

Kakak dengan mama. Kecik sungguh kakak... seriau sungguh pegang kepala dia sebab ubun-ubun masih lembut, nampak garisan tengkorak kepala tu... sedih bila tengok budak kecik macam ni. Tapi masa dalam pantang mana bleh sedih-sedih... sabar sabar

Gambar 3:

Hari kedua, kat rumah dah... memang sejak lahir tido kat bawah camni, sampailah dah 3 bulan. Ada kawan suruh beli buai dll... oh tidak, nanti sapa le nak injut buai tu... nak ke mana-mana pun susah juga, nak kena angkut segala buai... tak pe la. Makasih je la.

Gambar 4:

Ini pun tak sebulan lagi, tapi dah pandai keluarkan tangan daripada bedung, kakak tu bukan tak suka pakai sarung tangan... tapi sarung tangan terlalu besar, longgar sangat-sangat. Ada beberapa sarung tangan yang hilang, sebab tertanggal masa pi klinik... budak2 ni kena kuning sikit 3 hari kena ulangalik pi klinik untuk ambik darah. Alhamdulillah setiap hari pi check kuning tu turun... sampaikan misi kagum sebab turun banyak. Ada le caranya... aku dengan abang bulat kejutkan depa bangun minum susu setiap jam. Kami bagi juga minum susu kambing dan mandikan dengan ubat kuning. Pengalaman semua tu...

Posted by Picasa



Ok ciao, selamat berhujung minggu :)

~dariBMkeKK~

12 comments:

Ilah said...

Lin, baik le tak letak buai...tak dpt buai, qeyau x mo tidoq. Lagi depa x meragam tidoq kat bawah camtu, kekalkan..hehehe, senang nak berjalan!

Gambar 4 tu, macam reflection je, cuma bezanya kakak je x dak mitten..hehehehe...

Zareda Norman said...

yelah lin, baik jangan ajar berbuai.. nanti susah nek berjalan, buakn setakat satu buai, kena bawa 2..:)

NONIE AZIZ said...

gambaq pak ngan mak dia mana?muahahaha

JahRera said...

salam lin,

Buang punting nyu-nyut atau botol susu selepas 2 thn nanti.
Gantikan dgn mug-mug kanak-kanak.

Cari ini, mereka lebih makan nasi, diet pun seimbang. Kita pun senang berjalan, tak perlu botol berbagai.
Hanya cadangan dari makcik yang tak lama lagi nak dera cucu pula hehehe, insyaAllah.

Alinlai said...

Ilah,
iye...betul tu, abaikan cadangan berbuai tu ke ke ke... sementara depa memudahkan mak bapa ke ke ke. itulah stail tido depa, kalau sorang angkat tangan, sure kejap lagi sorang lagipun akan ikut stail yg sama gak.

Zar,
ha ha ha itulah pasal... tak bleh imagine nak kena pasang 2 buaian, lepas tu nak kena enjut plak guna dua2 tangan... hmmm susah tu, baiklah jgn ajar depakan kan kan...

Alinlai said...

Nonie,
gambaq pak dgn mak dah letak tu... ohhh kecik sangat ka? Tak pe la... hang pakai spek sure bleh nampak tu :)

Kak Lela,
Terima kasih atas cadangan... iye bagus sungguh kalau dah tak minum dlm botol, senang nak pi mana-mana bleh tuang je susu dlm cawan. Panjang langkah mak depa nak bersosial kwang kwang kwang...

Anonymous said...

cik lin, gambaq last tu mcm angkat tgn nak jwb soalan ja? cik lin byk bg soalan ka? ehehe...

keep posting d picts. sukeeeee tgk depa :)

Alinlai said...

cik sue,
ke ke ke...lama cuti tak dpt nak tanya students, tanya la kekanak plak.Layan je la ;)

Hazelsyd said...

Salam alin,

comel alin kekanak ni...harap2 depa sihat2 jer...ermm tak dapat nka bagi advice hhehehe sbb takdak experience huhuuu harap2 lepas2 ni cepat2 ler kita lak dapat experience eks hehehe take care ya!

Alinlai said...

Hazel,
tak pe... insyaAllah your turn soon ... nanti2 pandai le kita jaga dah anak sendiri ke ke ke... mcm kami ni, ramai yg dok kata susah le nak jaga twins... tapi so far OK je... cool je, kalau buat kalut2 memang tak bleh nak buat benda :)

wanrose said...

Salam lin

Salam kenal .. taniah kerana dikruniakan anak kembar. Murah rezeki...Anak2 adalah amanah.

Alinlai said...

wanrose,
terima kasih... dan terima kasih atas peringatan :)