Saturday, April 22, 2006

Zaman dulu-dulu....

Salam,

Kwang2.... tagged by Syikin pasal sekolah ok le bukan susah sangatkan? At least bleh senyum sorang2 ingat zaman2 sekolah dulu....

How many schools did I go to?

i. Tadika Kemas Penanti (best....makan, menyanyi dan main je... 3 M juga) cikgu Leha, sampai la ni dia ingat lagi kat aku...

ii.Sek. Keb. Seri Penanti, BM (sekolah tepi jalan sangat2, kalau nak pi BM kena lalu sekolah ni. Betul2 sebelah Balai Polis Penanti...., skrg ni lagi best jadi sekolah tepi HiWay (BKE) .....)

meh nak bagitau nama cikgu2:

Darjah 1 - Cikgu Fatimah Bee Bee
Darjah 2 - Ms Pang
Darjah 3 - Mr Looi Eng Kee
Darjah 4 - Ms Choong
Darjah 5 - Cikgu Zainal Rashid
Darjah 6 - Cikgu Yasmin

seronok masa zaman2 sekolah rendah ni, maklum le budak harapan sekolah... femes wa cakap lu... tapi satu je aku tak berapa ingat nama kawan2 lelaki tak tau pasai apa....bila dan masuk sekolah menengah macam deleted je nama kawan2 lelaki sekolah rendah... ntah apo apo...

iii. SMK (A) Al-Irshad, Pokok Sena, Kepala Batas...(pergh sekolah Arab... jangan memain, tapi jangan la cakap Arab dengan aku memang la hampeh...aku lemah sangat2 subjek Bahasa Arab, masa exam memang hafal je apa yang bleh hafal, tapi 3 jam tu memang menulis la...apa yang aku tulis Wallahualam tapi menjawab dengan muka serius, ala ala berlakon la tu...tapi hampeh jer...)

Ting 1 - 3 Al Razi
Ting 4 - 5 Al Farabi

Nama-nama cikgu tak pe la... kalau ada peluang aku update nanti2....

- 3 sekolah jer?....ok le tu -

Was I the studious nerd or the last minute hero?

Mestilah last minute hero... tak pernah le nak bersiap sedia last minute manjang ntah la tak insaf sungguh masa tu. Masa form 3 nak SRP (erk....zaman mana ni SRP lagi ni he he he...), aku tido masa kertas Sejarah... mujur la pengawas kejutkan... kalau tidak mau failed ntah la ngantuk sangat, bukan pasal study malam tu tapi rasa best jer tido masa tu isk isk isk...

Pada aku... masa sekolah menengah ni seronok jer tak kira masa form berapa pun, tiap2 tahun ada jer aktiviti lanun aku... tapi cikgu2 tak le kisah sangat sebab maklum le pelajar harapan bangsa... dan Alhamdulillah menjadi juga aku ni rupanya... kira ok le tu.

Was I the class taiko or the teacher’s pet?

Class taiko + teacher's pet... both characters

What was the biggest rule I broke in school?

Ponteng PREP malam dan siang....keluar masa bukan minggu outing...ragging budak form 1....minta basuh kasut sekolah jer, bukan minta buat mende kwang3.... ada lagi kot...ntah tak ingat la.

Three teachers that inspired me?

i. Ustaz Harun Idris (ajar UT aku memang score manjang....maklum le ustaz peberet...) pernah jadi cikgu kelas masa ting. 4
ii. Cikgu Syidah (cikgu sekolah menengah, sampai la ni dok contact lagi...masa aku kawin dia pi) pernah jadi cikgu kelas masa ting 5
iii. Cikgu Yasmin (.... cikgu darjah 6, seingat aku masa aku kat US aku ada contact dia lagi, masa tu ngajar kat sekolah Mengkuang, la ni tak tau dia kat mana)


Tapi sesungguhnya semua cikgu2 aku tak kira la masa sekolah rendah ka, sekolah menengah ka....semua aku suka... dan semua memang suka bagi nasihat, dan Alhamdulillah aku ni walaupun 'ketegark' tapi bila cikgu sound aku OK, bleh plak ikut... biasa le cikgu2 zaman dulu macam ada aura kot... rasa ngeri jer kalau jumpa cikgu kat luar sekolah...rasa malu dan mcm2 perasaan. Sedangkan cikgu tu OK je.


I'll Remember, Theme From "With Honors" (1994) by Madonna

Mmmm, mmmm

Say good-bye to not knowing when the truth in my whole life began
Say good-bye to not knowing how to cry you taught me that

Chorus
(first time substitute "strength" for "love" and "saved" for "changed"):

And I'll remember the love that you gave me now that I'm standing on my own
I'll remember the way that you changed meI'll remember
Inside I was a child that could not mend a broken wing
Outside I looked for a way to teach my heart to sing

(chorus)

I learned to let go of the illusion that we can possess
I learned to let go, I travel in stillness
And I'll remember happiness
I'll remember [I'll remember]
Mmmmm... [I'll remember]
Mmmmm...

(chorus)

[I'll remember]No I've never been afraid to cry now I finally have a reason whyI'll remember [I'll remember]

(repeat 3 times, substituting "And" for "Now" the second and third times)


p/s: aku update N3 ni hari Sabtu... ada keja sikit kat opis, so sambil menunggu abang bulat habis kelas aku pun menulis beribu perkataan... yesss, keja dah siap bleh bersuka-sukaan esok :) ciao.

- Tamat -

~dariBMkeKK~

5 comments:

Syikin said...

heheh alin sebut subjek b.arab, samalah ngan saya tak pandai mana, huhuhu..terutama bab2 nak i'rab ni..lomah lutut betullah, even kat kampus subjek ni subjek utama..still tak leh nak score..

alinlai said...

memang ntah la kenapa lemah sangat2 subjek BA tu...pucat2 muka kalau ustaz tanya2 on the spot... memang berdiri atas kerusi tu pernah la...isk isk isk buat malu je :)

AuntyN said...

I was from sekolah sri Penanti too. Best student masa the first UPSR dulu tuu hehehe (see how otai I am) Now my 3rd girl is in Sek Irshad (ting 2).
Cikgu Yasmin tu Cikgu yasmin Md Noor ka? English teacher? If yes, I know where she is. If she is the one dropa line in my e-mail OK :-)

alinlai said...

auntyn, UPSR ka Penilaian Darjah 5 :) yep cikgu yasmin tu I'll e mail u later tq tq.

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. »