Friday, April 07, 2006

The Reason...

Salam,

Tajuk N3 ni tadak kaitan dengan isi kandungan N3, saja je aku letak sebab aku dok pasang CD Celi*e Di*n, Let's Talk About Love...jiwang sikit petang2 ni. Tapi yang jadi masalahnya bila pasang CD ni melayang2 la ingatan aku sampai ke Midland, MI. Bleh terbayang2 lagi suasana kampung Midland tu, pagi2 start kereta nak pi kelas, sengsaranya masa winter nak start kereta, kadang2 kena jump start sebab enjin sejuk, kuncki kereta tak dapat masuk la sebab ada ais, bayangkan kereta pun beku apa lagi manusia dari Malaya yang summer all the year, tensen gak kadang2, singgah rumah orang tu orang ni nak pi kelas sama2, petang2 rollerblading kat Emerson Park, malam2 pi Meijer bila boring kat rumah, weekend pi tengok wayang kat Midland Cinema, bawa kereta ke sana sini...alih2 sampai Chicago terus la pi makan Naan Tandori kat Devon St. arghhhh bestnya...

Summer '96, aku dan geng pi Florida, 2 kereta. Aku, Sh*kir, Fa*z, To*t satu kereta lagi R*na, K*mi, abg "Budin", Nda. Sempat singgah Atlanta memeriahkan suasana Olimpik '96, kami sampai lepas kes bom kat Centennial Park jadinya memang kena check sana sini la...takut tengok polis2 US yang besar bagak dan muka brutal tu. Tapi nak bergambar sakan punya pasal, abaikan rasa takut tu. Yang best tu aku jadi celebrity plak, budak mat salleh tu siap minta autograph dan tanya mai dari negara mana...agaknya dia kena buat assignment atau pun untuk koleksi dia sendiri.Riak la kejap sebab kenkawan lain dia tak pandang pun...ahaks

Memang ramai sangat umat manusia kat situ, tapi tak merasa la nak tengok apa2 acara pun tiket mahal, dan kami tak beli apa2 souvenirs sebab on the way balik nanti nak singgah lagi. Terus la pi Florida...pi Magic Kingdom, Universal Studio, Miami Beach sakan berposing...ada satu citer Hindustan tu aku tak ingat apa tajuk (sebab aku tak suka citer Hindustan...), ada beberapa scenes kat Miami dan aku ada berposing kat situ dengan kenkawan. Memang happening la percutian kami :)

Masa nak balik MI, aku kena saman kat KY, speeding...ada ka speed limit 75mph aku bawa 132mph, gilo sungguh...sedap tekan minyak tak sedar pak polisi dah kejar...isk isk isk. Nak dijadikan cerita masa singgah kat rest area tu kenal la sorang uncle ni, Cina Ipoh...bertukar2 alamat, so masa pi settle saman aku dan kenkawan pi la tumpang rumah dia sekejap ha ha ha...bagus tak? Sure dia nyesal kenal budak macam kami thank you uncle...jasamu dikenang.

Teringin nak singgah masjid kat Bow*ing Gr*en, OH malangnya gelap2 tak nampak jalan nak masuk...masjid tu tepi I 75 je...tak dak rezeki nak solat sunat masjid kat situ. Ingatkan kereta kami je kena saman, rupanya kereta satu lagipun kena saman juga kwang2...biasa la tu nak kejar masa nak pulangkan kereta2 sewa...Alhamdulillah tak jadi apa2 yang mengerikan...

Sekarang ni gambar yang makin kelabu sajalah yang menjadi bukti aku pernah sampai tempat2 tu...sayang sangat dengan album2 tu nak buat album lagu memang tak layak le...so album2 gambar tu kena la simpan baik2. Bila balik BM memang aku tengok balik gambar2 tu, tapi biasa la tak bleh feeling sangat2 anak2 menakan ramai sangat nak mengacau, bersoal jawab plak tu tanya ni sapa ni sapa...tak layan kecik hati plak kalau layan penat wooo...ada niat nak bawa gambar2 tu ke sini, tapi biasa la beg memanjang je penuh dan berat...malas nak mengusung, nak pos risau plak hilang ke ayooo mau menangis tak berlagu. Tak pe nanti2 la aku fikirkan macam mana nak bawa album yang banyak tu ke sini...rindu wooo dengan kenangan2 tu.

Baru je dapat e mel dari Michelle, aku jaga anak2 dia 2 tahun, Robbie & Andrew, dah besar dah budak2 tu...husband dia Dentist ada klinik sendiri memang kayoo la diorang ni yang bagusnya tak berkira, kadang2 aku pi jaga anak depa dlm 1 jam lebih je, dapat la 20 dollar. Ikut agreement 5 dollar/ hour, tak tau la kot2 dia minta baki aku buat2 tak faham time tu dia tadak duit kecik ka...ha ha ha, aku je yang perasan depa bagus :) tapi memang bagus la family ni, masa babysitting tu masuk waktu solat je aku bleh solat...budak2 ni pun bagus duduk diam je (tak tau la kot2 depa takut sebab aku pakai telekung), lepas tu kena la explain apa yang aku buat tak kisah la tu, mana la tau kot2 bila besaq depa dapat hidayah ka amin!

Aku tunggu juga kot2 ada la gambaq terkini depa, teringin nak tengok, 2 tahun lepas ada la depa hantaq gambar masa main ski.

Skiing, satu lagi pengalaman mahal aku...sempat la 2,3 kali masa study dulu... hmm jangan la ingat aku dok merambu ramba je masa study dulu...aku study masa ada kelas, masa cuti aku jalan2 sakan. Pengalaman yang tak dapat nak diceritakan...seronoknya sebab jatuh pun tak sakit...dah jatuh atas snow yang tebal tu dan kita pun pakai baju tebal2...lebam sikit2 ada la tapi aiman tak kisah...redah juga... jatuh bergolek2 pun tak pe...tak de nak malu pun. Kalau sesapa yang tak ambik peluang merasa aktiviti2 yang tak ada kat M'sia ni aku kesian juga...sebab bila dah balik M'sia ni kat mana la nak merasa skiing lagi...bukan ada musim sejuk pun. Ada juga kawan2 aku yang macam regret la sebab tak try benda2 tu...tak la nak kata apa, ada la pro and cons, depa bleh bawa USD banyak, dan ada sesetengah tu result ok la dari aku. Tak kisah la tu...sebab bila dah masuk alam kerja ni kadang2 result cemerlang macam mana pun tak dak plak sapa nak heran...tak kisah la tu, rezeki masing2 la. Satu lagi...aku pun tak payah bayar loan M*ra sebab dah jadi biasiswa plak...he he he magik sungguh....Alhamdulillah syukur.

Oklah...stoplah cerita2 zaman muda belia tu...jangan dikenang sangat kisah silam, panjang lagi perjalanan hidup ni, banyak lagi urusan2 lain perlu dilangsaikan contohnya...silibus arghhhhhh tolong aku kena buat silibus untuk benda yang blom diajar, payah ni...kena kreatif woooo....arghhhhhhhhhhhhhhh

~dariBMkeKK~

5 comments:

Syikin said...

bagusnya Alin dlm bab solat kat rmh org putih tu. itu satu dakwah sebenarnya secara tak langsung. bangga saya ngan awak.

eh, nape ye depa tak de maid? depa lebih percaya temporary babysitter? mmg budaya depa camtu ke? n camner ye depa leh percaya ngan awak, budak melayu pulak tu jd babysitter? kiranya depa ni mmg 100% percaya ngan awaklah.

Syikin said...

bagusnya Alin dlm bab solat kat rmh org putih tu. itu satu dakwah sebenarnya secara tak langsung. bangga saya ngan awak.

eh, nape ye depa tak de maid? depa lebih percaya temporary babysitter? mmg budaya depa camtu ke? n camner ye depa leh percaya ngan awak, budak melayu pulak tu jd babysitter? kiranya depa ni mmg 100% percaya ngan awaklah.

alinlai said...

Syikin,

Itu la pasal, kenkawan pun heran mcm mana depa percaya sangat dengan saya, ntah la mungkin sebab kita ikhlas nak keja kot... masa awal2 keja pernah la nampak depa letak 2,3 puluh dolar atas meja, nak tengok kot duit tu hilang ke tidak, tapi isk takkan la kita nak ambik plak bukan hak kita. Tapi memang bagus la famili tu... sampai skrg masih contact. Wife dia keja dari rumah, sebab tu tak payah ada maid, babysitter ni dia nak masa dia nak pi tengok wayang ka, nak pi rumah kawan, dinner...omputeh ni macam2 aktiviti dia.

Syikin said...

hmm..agaknya kat situlah depa percayakan awak..awak tak amik duit 2 or 3 puluh dollar tu. bagus camtu.

tapikan, camner depa iklankan nak babysitter tu? drp mulut k mulut or depa tampal iklan?

alinlai said...

syikin,

kenal depa thru my lecturer, 1st time jumpa anak2 dia dah suka main2 dengan saya, tukar2 no telefon, lepas tu terus dia contact pi jaga anak dia. Ntah la macam mana dia bleh percaya dengan saya :) ada juga yang iklan kat newspaper, pernah juga pi interview... tapi tak dapat mungkin sebab pakai tudung kot takut anak2 dia 'sesat' kot.