Saturday, April 11, 2009

Susu mereka...

Salam,

Ok hari ni nak bercerita pasal susu kanak-kanak dua orang ni... semenjak lahir, aku memang campur bagi susu badan dan susu formula untuk depa... memang dah plan nak bagi susu badan selama yang mampu malangnya ntah silap tang mana... masuk je dua bulan lebih... berkurang susu... dah 3 bulan lebih memang tak dak lagi... hmmm rezeki setakat tu je... redha je la.

Masa baru-baru lahir, kami bagi susu Lactog*n kat kanak-kanak... tapi lepas tu jiran kami bagi sample susu anm*m langkah 1 ni 4 tin kecil, bila bagi kanak-kanak ni suka pulak... beria minum, dan memang sesuai la dengan depa. Teruslah kami tukar susu Lactog*n ke susu anm*m... ada satu masa susah sangat nak dapatkan susu ni... stok kurang kat KK... jenuhlah pusing merata supermarket... tapi tak le terputus bekalan langsung...

Bila nak mai sini memang kami bawa banyak... berkotak-kotak buat stok. Alhmadulillah memang lepas semua susu yang kami bawa masuk tu... beg pun tak kena check pun. Tapi bermula pada hari ini 11/04/2009 kanak-kanak kenalah ucapkan bye bye to anm*m langkah 1... sebab dah habis pun susu. Sejak minggu lepas memang dah gilir-gilir antara anm*m dan sma... Scottish Formula Milk... setakat ni Alhamdulillah depa ok... harap-harap oklah juga, mana nak cari anm*m lagi lepas ni... tak nak la nyusahkan orang nak minta tlg pos lagi... cukup-cukuplah...

Ok inilah rupa anm*m langkah 1 untuk bayi 0 - 6 bulan... kalau ada sesapa tanya pendapat aku... memang aku cadangkan la bagi susu ni... budak tak la besar yang berlemak-lemak... tapi tulang memang kuat, dan cergas fizikal dan mental. InsyaAllah... susu ibu memang yang terbaik tapi ada juga yang tak mampu nak bagi sepenuhnya... so bagilah susu formula macam ni... insyaAllah sama je khasiatnya ... :)


Ok inilah gambar susu sma... tak ambik plak gambar susu instant ... dalam kotak cam susu soya tu ke ke ke...ada kotak kecik dan kotak besar... kalau nak pi travel jejauh memang aku beli yang dalam kotak camtu je senang, depa nak minum transfer dalam botol... dan insyaAllah dah pandai pegang sendiri nanti memang nak masukkan dalam cawan je... tak payah nak minum dalam botol lagi. Sonang kojo den :)


Inilah susu anm*m dan susu sma...


Kalau bleh nampak maklumat tu tahulah kenapa kami pilih susu ni... :)


Posted by Picasa

Oklah... he he he orang lain bercerita pasal susu ibu aku cerita pasal susu formula... alahai tak pe la... buat la cerita lain sikit... dok cerita pasal susu ibu je, sekali sekala kita tukar la format plak... sedangkan kabinet pun bleh bertukar inikan pula entry dalam blog ke ke ke.... hmmm kabinat rakyat namanya ... agak-agak ada jual tak kat IKEA? HA HA HA.... cau cin cau ;)

~dariBMkeKKkesTiR~

8 comments:

KV said...

takpe lin, mek pun bagi anak susu formula. Takdak rezeki nak full bf kan.

ibuVouge said...

ehehehe.. lawak la lin..kabinet rakyat ..nanti iv cari kat ikea..kot ada boleh buat letak dapur umah nanti.

asal kita bg yg terbaik..susu apa pun tak pa kan!

Alinlai said...

KV,
ke ke ke... itulah pasal, apa bleh buat rezeki setakat tu je... :) janji bagi susu kalau bagi teh ke, kopi ke ha ha ha...ambik kau

IV,
iye...cuba check kot2 ada dlm katalog IKEA tak pun katalog Court's Mammoth ka hu hu hu

Zareda Norman said...

Alinlai

Kak zar dulu bagi susu Nan 1&2.. sebab masa tu pikir tak dapat bagi susu ibu so bagilah susu yang mahal sikit.. tapi lepas setahun terus tukar dutch lady 123.. heheh jimat sikit lagipun dah support dengan nasi, supplement bagai.. kira oklah kan..

Kabinet baru ni kalau tak jaga dimakan anai anai.. reput jugak.. hehehhe

Alinlai said...

zar,
ke ke ke iye... hari tu dah tukar ke susu dulac... depa tak mai la plak... tu yg maintain anmum tu, skrg ni minum je susu sini, rasanya dah lepas setahun lagi senang, bagi je fresh milk lagi sonang kojo den ;)ahaks...harap2 jgn kena makan dek anai2 la... bahaya tu

HappyIrfa said...

apa2lah lin..janji ada en3.anak sulung minum s26,kaya sikit masa tu.anak ke2 bg susu dutch lady..
bajet susu dah kena kongsi utk 2 anak..so bg susu murah sikit.hehe

Alinlai said...

irfa,
ke ke ke.... itulah pasal... kena kurangkan bajet untuk semua merasa minum susu ;) ehhh s26 tu mahal kan... mmg hari tu tak la try nak bagi kat budak2 ni... ramai yg cakap mahal, kalau tidak kopak gak tu... ;)

vie said...

salam..
sy nur..bby sy baru msk 3bulan..so skrg nih bru nk try bg bby susu formula dumex dulac..mslhnye,tiap kali nk bg bby susu dulac tuh bby asyik menangis je and nk melekat kat susu ibu je..sy xtahulah sama ada bby suke or xske susu tuh..ataupon bby xpandai nk mnum dlm botol..ada try jugak perah susu letak dlm botol..pon bby xnk myusu gak..punting pun dh byk kali tukar..sekarang nih pakai punting yg jenis lembut warna kuning plak..bby still gak xnk myusu dlm botol..akak boleh bantu sy x..