Monday, February 11, 2008

Cuti-cuti Ind*nesia

Salam,

Sebagaimana yang dijanjikan inilah dia gambar-gambar pemandangan sesi Jalan-jalan Indonesia... ye kenkawan, aku pi Jogjaka*ta... alang-alang lepak KL lama-lama... baiklah meneruskan percutian ke tempat yang jauh sikit... jauh sikit je :)

Apa yang menarik kat situ? Hmmm tempat2 biasa je sebab Jogja kan bandar U, tak sibuk pun. Relax je... boleh naik becak dan kereta kuda dengan santai... yang banyak kat Daerah Istimewa Yogja (DIY)... ialah banyak sungguh Candi atau Kuil... iye kenkawan kat sinilah letaknya Candi Borobudur...Prambanan dan segala macam candi.

Kami (aku dan abang bulat) ambik pakej 3H 2M, bertolak pada 4hb Feb... sesampai di DIY, hujan agak lebat... dah la AAsia habis borang imigresen... kena la lepak menulis borang pulak. Black-out plak airport Adisucito... [ke ke ke....] mujurlah kejap je. Yang pasti salute la dengan bapak Imigresen kat situ...sungguh peramah. Boleh bersembang lagi...kalau tempat lain jangan harap le.

Sampai hotel...[or motel?] bilik simple je... tapi selesa untuk 2 orang. Mandi manda...tukar baju zoommmmmmm kami ambik taxi pi shopping di Malio*oro... ye kenkawan... dalam gerimis senja kami masih mampu berjalan sakan... window shopping dulu, yang penting mau mengisi perut... lapaq ooooo... makanya kami makan dalam 'Mal Malio*oro'... dah sampai situ kenalah rasa Baks* ... macam soto biasa gak cuma ada 5 ketul daging sapi. Oklah...makan je.

Bincang punya bincang... kami pun bersetuju ambik pakej lawatan Rp50000/ pax untuk sesi lawatan ke Borobudur, Mendut, Prambanan dan Borobudur Silver... akan tetapi... teramatlah awalnya pukul 5am dah bertolak. Tak pe...subuh kat situ masuk sblm 5am sempatlah solat dulu.

*kring kring kring....* 5hb Feb. pukul 4.15am jam bunyi mandi, solat dan pukul 5am [tepat....] driver van sampai... gelap gulita lagi. Hujan renyai-renyai. Sambung tido dalam van... driver singgah ambik awek Jepang sorang, makanya kami bertigalah dalam van. Awek Jepang yang fasih berbahasa Indonesia :)

Sampai Borobudur... 6.45am, pukul 7am baru buka, minum teh dulu...teh berperisa ginseng/ herba...[uiskkkk...] minum sikit je... harga Rp5000. Ok bermula perjalanan ke candi...kena jalan jauhhhhhhhhhhhhhh lepas tu naik tangga...mujurlah masih fit, kalau tidak mau sesak nafas kat atas tu. Ingatkan kami awal... rupanya dah ramai kat atas tu.

2 jam jalan menikmati pemandangan kabus, gunung berapi dll... kagum dengan segala ukiran kat situ... tak terbayang macam mana la orang zaman dulu boleh buat semua tu. Turun bawah... beli souvenirs...t-shirt 6 helai Rp100000, keychains 10 Rp40000 itu je... buat kenangan.

Masuk van... sambung tido, singgah Candi Mendut, bergambar sana sini... sambung lagi perjalanan ke Prambanan... hah, yang ni pun besar, tapi tak boleh masuk sebab under construction. Lepas 1 1/2 jam pusing dan bergambar... sambung lagi perjalanan ke Borobudur Silver... tengoklah camno perak dihasilkan... dan jangan lupa bukan tengok saja... ada kedai kat tepi yang menjual barangan perak... yang cantik dan menarik... aku beli rantai tangan dan rantai kaki ke ke ke....erkkkkkkkkkkkk

Ok tamatlah sesi lawatan sambil belajar.... nanti sambung lagi lawatan sambil habiskan rupiah :) cau cin cau....

Gambar 1 & 2: Candi Borobudur di waktu pagi.






Gambar 3 & 4: Gambar Candi sebelum dibaikpulih... maklumlah kat situ banyak sungguh gunung berapi yang aktif... makanya beberapa kali candi ni rosak sebab gunung berapi dan juga gempa bumi.



Posted by Picasa
~dariBMkekK~

17 comments:

Mummy Rizq said...

achik tak pernah sampai ke sana.. soping best tak??

Alinlai said...

Achik,
Best!!! Macam nak angkut semua ke ke ke sabaq je la. Tak sibuk mcm Jkarta...relax je :)

arianna adrizal said...

amboiii kak lyn... jln sakan! jeles aii taw. hehehehe. sy ni nk je jenjalan tp kena ada korum baru best.

Alinlai said...

Anne,
tak pe kalau jumpa korum sila la pi jenjalan... :) selain daripada barang2 yang dibeli... gambar2 dan cop kat passport pun bleh menggembirakan hati kwang kwang kwang...

Apple Pie said...

waduhh..mbak rupanya bercuti ke kota jogja ya. aduhhh...gue jeles sihh!!!

kasutVincci said...

sakan makan angin ek? Siap jd jutawan tu!

Alinlai said...

Apple,
iye mbak apple, gue jenjalan cari makan di Jogja...enjoy banget dehhh... moh le kite :)

KV,
Jutawan rupiah je kwang kwang kwang... jutawan RM dalam mimpi bleh la kot :)

NONIE said...

waduh waduh ke indon kamu...kat maks ni ada ke ole2 * sambil jeling manja...

Alinlai said...

nonie,
adaaaaaaaaaa, tapiiiii...... tertinggal dlm 'belon' ke ke ke... lain kali ye :)

NONIE said...

hemmmmmm...tak sesuaiiiii tauuuuuu

Alinlai said...

MR,
ke ke ke....sesuai banget

simah said...

betoi la... mcm na la depa buat benda Allah tu masa zaman dulu... memang gerenti ramai yg mati kepenatan nak angkut segala bahan construction tu...cantiknya view dia dari atas bukit tu...serenenya...boleh tenung tak jemu jemu..mesti sejuk yek?

next stop jalan mana lak? aku rasa kalau hang jawab.. next stop jumpa aku dan kanak kanak ribena dan kita pi makan rojak buah sama sama... setttttt hehehehe

pc aku dah direformat dah...aku rasa ni kali ke seribu we all kena virus tahun 2008... sabaqqq... :0)

Alinlai said...

simah,
iye insyaAllah itu trip seterusnya ke ke ke....rojak buah kat kepala batas tu, OK setttt!!!

berkabus sebab baru lepas hujan...dan masih pagi sangat2... mujurlah pi awal...rasanya kalau t'hari duduk kat atas tu bleh pecah kepala kot sebab mesti panas lit lit ke ke ke...

Zareda said...

teringin ler nak shooping kat jakarta.. bila tengok gambar hang.. lagiler meleleh air liur

Alinlai said...

zar,
ohhh ini baru shopping kat jogja, kalu jakarta atau bandung tatau la camno... situ lagi banyak pilihan,hmmm jom jom....kita beramai2 jadi jutawan kat sana...jutawan rupiah ye mbak...bukan ringgit ke ke ke

Vera said...

alinlai, boleh lah aku bertanya, dimana kau dapat tour borobudur and prambanan harga Rp.50.000 itu. soalnya aku ndak ke sana tanggal 20march ini. beritahu apa nama agen or orangnya, lalu nomer telpon nya ya.
makasih cik.

vertje-jakarta

Alinlai said...

vera,
alamat dan nombor telefon kat blog anda :)