Thursday, September 06, 2007

Gelang mutiara gelang kristal apa ada pada title...

Salam,


Hari ni nak cerita pasal fe'el sesetengah manusia kat sini... [bukan la manusia kat bangunan aku] tapi manusia yang keja kat bangunan lain.

Kes 1:

Sabtu hari tu aku pi kedai yang jual gelang-gelang kristal, mutiara dll yang bling bling tu.... sebelum masuk kedai dah terserempak dengan manusia dua orang ni... tapi tak la nak menegur sebab yang sorang tu dok membebel apa ntah... lagipun kalau aku tegur pun ntah-ntah depa tak cam pun... sapalah aku... dibandingkan dengan depa... tak kisahlah tu.

Masuk je dalam kedai tu... tuan kedai dok membebel....ayat lebih kurang camni:

"lain kali jangan panggil saya kakak...panggil prof. dat*n...(PD)"

Aku dah tersenyum-senyum sebab dah dapat agak kejadian yang berlaku... tapi biasalah tanya gak tuan kedai tu pasai apa....[kepochi gak....]

Tuan kedai tu pun ceritalah dari A - Z ceritanya lebih kurang camni:
PD tu ada tempah gelang apa ntah... tapi belum siap, lepas tu budak yang jaga kaunter tu pun explain le situasi yang berlaku... lepas tu terus dia bagi arahan jangan panggil dia kakak, panggil dia PD. Siap hulurkan kad lagi.


Tuan kedai pun tunjuk la kat aku kad dia... walaupun aku dah tau sapa dia tapi buat-buat tengok la juga. Tak la nak ngaku kami keja sama tempat ke ke ke... malu beb, ada ke nak bermegah-megah dengan title segala... betullah kata tuan kedai tu... prof. dia kalau dalam kampus lakulah... kalau dekat luar sapa tau dia ada pangkat apa.

Sebagai nasi tambah dalam kes ni... aku kata lain kali up sikit harga barang tu baru kena dengan title dia ke ke ke.....

Ok tak cadangan aku?

Tapi memang melampau gak... kalau dia beli mutiara tu dekat Raffles*a ke... Tom*i ke... nak megah dengan PD tu ngam le... ni beli kat kedai area Sinsur*n gak... apa kes?

Kes 2:

Ada sorang manusia ni... kat bangunan abang bulat, baru je dapat title Dr. Biasalah kadang-kadang dah biasa panggil nama bukan senang nak tune lidah tambah title kat depan tu... dia telah me'memo'kan orang yang tak panggil dia dengan title tu... alasa, dia telah berkorban untuk mendapatkan title tu, jadi orang kenalah panggil dia dengan title... OK la...itu lantak dia la. Yang lagi tragis... wah...dia bleh kata yang susahnya nak kerja dengan orang yang tadak title macam dia tu.... erkkkkk lupa daratan la manusia ni. Sedangkan dia pun bukan ketahuan hala sangat... berlagak pandai je, kerja hampeh gak.

Isk isk isk.... apa kes?


Itulah kenkawan 2 kes yang melibatkan fe'el manusia kat sini... malas nak layan kenkadang tu. Tak payah la layan depakan... kita blog hopping lagi best [ke ke ke...] OK cau cin cau :)


p/s: Ok tak pantun dua kerat tu?
Gelang mutiara gelang kristal...Apa ada pada title


~dariBMkeKK~

11 comments:

Mummy Rizq said...

hee.. hee.. derang ni berperangai cam gelaran tu boleh dibawak mati kan...

so hang bila lg nak ada gelaran *DR*? hee.. hee..

Alinlai said...

:) insyaAllah nanti2 ler alang2 dapatkan juga gelaran 'Dato' atau Datuk' baru kelesssssssssss kwang kwang kwang [berangan le.....]

~ahni~ said...

Muahahah, betoi tu kalau dalam kampus atau urusan official pakai la title Prof. tu, kat luag tak laku... Tang datin tu kan.... kalau boss kita, kena la panggey tapi kalau tak dak kena mengena tu, tak panggey pun bukan polis tangkap TAPI kalau depa pelanggan kita, tak dak datuk/datin pun elok la kita 'jek' depa sikit bagi sales kita up... betoi dak?

Yatie said...

biasanya org2 yg gila pangkat dan gelaran nieh dtgnya drpd org2 yg baru nak kenal dunia kemewahan .. culture shock le tuh .. kalau dah biasa hidup senang, dorang lagi suka merahsiakan pangkat ..

bagi can le dulu, dah mati karang dah tak terbawak dah gelaran tuh .. harap2 kat sana nanti sama tinggi le tarafnya macam kat dunia .. jgn lagi hina drpd org yg merempat tuh dah la ...

kasutVincci said...

aduh...alinlai yg ada pangkat pun boleh komplen org gitu, apatah lg kv yg kerja kuli ni. Huhuhu...sedih weh! hik hik

Apple Pie said...

takat beli pearl dan kristal kat sinsuran pun nk berlagak dgn pangkat tu ka? wakakakakakakaka..aku yg miskin ni pun mampu beli pearl kat sana tu!!

*gelak guling-guling*

arianna adrizal said...

macam2.. geli ati bc.

alinlai said...

Ahni,
itulah pasal... jek je boleh letak harga mahal :) eksyen tak bertempat tu.

Yatie,
ha ha ha...gamaknya la tu, tak pernah senang kot...sebab tu gila pangkat

KV,
jgn sedih2... biasalah tu org lupa daratan...jgn layan je orang camtu :)

alinlai said...

apple@LBN,
hmmm setaraf kita je dia tu sebab pi beli pun area sins*ran je, tu pun nak berlagak tak ingat, ntah apa-apa la

Anne,
:) itulah fe'el makhluk bernama manusia

Mama Risyiariana said...

hehehe...maks tak ske org yg berpeel cam gitu koser kannnnn...

Alinlai said...

MR,
itulah pasal...elakkan diri...cepat2 lari selamatkan diri kalau jumpa orang camtu