Tuesday, September 25, 2007

13 hari dah....

Salam,



Wah...kejap sungguh posa kali ni... dah 13 hari kita posa Alhamdulillah...aminnnn!!! Mudah-mudahan dipanjangkan umur untuk melengkapkan lagi 16/ 17 hari lagi :)



Uiskkk ngantuknya...



Dah tengahari ni tenaga pun semakin berkurang...mujurlah cuaca kat KK ni nyaman je dua tiga hari ni. Pagi kelmarin ribut lagi...[angin + hujan lebat], tapi aku dah tido masa tu mamai-mamai bangun tutup tingkap, tempias.


Pagi tadi lepas subuh pi airport hantar M, sampai umah sblm jam 6am... kami sambung tido sampai 8am ke ke ke.... 8.30am la sampai opis tadi. Abang bulat cuti hari ni uruskan letrik umah dll... dia ajak, tapi malas la sebab ada student nak mai jumpa. Biarlah dia uruskan ke ke ke...

Alhamdulillah...hari ni dah ada air kat opis ni... kalau tidak jenuh la nak ke sana sini untuk solat dan untuk 'bisnes' apa yang patut...payah ooo. Time tadak air lah terasa nak pi toilet selalu... kalau ada air tu tadak plak nak pi situ kerap sangat. Kelmarin dah nak mengamuk... ingatkan orang tu meeting sat saja... tunggu punya tunggu dah 2pm tak mai lagi... berjalan la ke surau terdekat... di tengah-tengah panas...mujur orang tu tau yang kita marah...kalau tidak rugi gak ke ke ke...

Aku edisi siasat abang bulat... sama ada dia pernah ponteng puasa atau tak?... Surprisingly dia kata tak pernah...kecuali masa sakit itu pun 1 hari je... hmmm lega rasanya, sebab rasanya orang lelaki ni bab posa memang liat sikit... abang bulat bukan Muslim sejak lahir... dah umur 13 tahun baru masuk Islam....[bukan dia sorang, the whole family]. Masa bujang pun dia posa penuh... Alhamdulillah :)

Bukan apa...keluarga aku nak kata kuat agama sangat taklah...tapi bolehlah... bab solat, posa ni mak abah memang ambik berat. Bab posa ganti...memang sokmo kena soal dah ganti ke belum, kalau balik kampung ramai-ramai tu sure kena soal gak dah solat ke blom....faham-faham la kalau dok melepak bersembang tu... memanglah leka sikit.

Terbaca gak dalam majalah, blog dll orang lelaki ni ramai gak yang buat mudah je bab posa ni, ada yang terang-terang bagitau tak cukup posa, as if benda tu tadak salah kat depa...hmmm ntah la...kalau cakap banyak2 nanti dijawab kubur masing-masing :(

Oklah...cukuplah untuk hari ni... bulan-bulan posa ni senang je nak lentok letak kepala atas meja ni je, gelaplah pandanganku... ehhh aku dah cerita ke, yang aku ada pillow radio ke ke ke... beli 2 bagi kat abang bulat satu. Yang kat opis dia masih dalam plastik... yang aku ni dah togel, sebab senang nak melentokkan kepala kwang kwang kwang...
Ciao...selamat bersungkai to all

~dariBMkeKK~

10 comments:

nawalraudhah said...

memang terasa cepat sgt dah puasa...

bagus la kalau yg lahir bukan islam pun boleh penuh puasa, yg lahir2 dah islam pun belum tentu penuh puasa..

nak tanya la..bersungkai tu ape? bahasa org kat sabah ke?...

Alinlai said...

nawal,

bersungkai = berbuka, ke ke ke rasanya bahasa sini kot sebab hotel kat sini pun banyak guna perkataan tu :)itulah pasal Alhamdulillah ...

JahRera said...

salam ramadhan 13 alinlai,

bersungkai=berbuka=beriftar=berbreakfast dan kalau ada lagi tambah ye.

Selamat meneruskan ibadah ramadhan...ada sikit lagi tinggal.

simah said...

aku kat turki ni soalan yg paling tepat nak tanya kat orang sini..bukannya dah posa berapa hari... tapi *posa tak?*

memang kalau tak mai dari family yg mak pak pentingkn posa...anak anak selalunya tak posa dan tak malu nak makan kt public..

aku rasa orang mesia bertuah sebab generally smua org posa..kalau tak posa un tak berani mak mkkn kat luar..takut kena denda or malu...kat sini selamba ja... itu dinamakan *freedom* (nak kena masuk neraka...)..eh aku mengata ka? laa kurang la posa aku ari ni... :0)

alinlai said...

kak lela,
ke ke ke nama lain makna sama...
insyaAllah sama-sama le kita berjuang menghabiskan sikit lagi ni...

simah,
mesti tadak beza sangat Ramadhan dan bulan2 lain kan? Apa2 pun insyaAllah hang dan keluarga akan sentiasa dirahmati dan diberikan kemudahan melaksanakan ibadah puasa aminnnnnnnnnnn!!! tapi kalau jalan2... lalu depan kebab tu tergoda gak kan ke ke ke....

Apple Pie said...

dah masuk 2 minggu ek kita puasa? aku tak kira pun tu pasal tatau ahhahahahahaa.

selamat menghabiskan puasa tu ya tak lama lagik nak raya dah. tapi baju rayaku huhuuhuhuhhu

Aku Bukan Bidadari said...

waaaa nak pillow radio!! nak lentok gak nantuk nihhh!!

Alinlai said...

apple,
awat dengan baju raya hang? isk isk isk mai la sini beli ready made je...janji ada baju baru...yezzarrrrrrrrr

tiara,
ke ke ke...best ooo ada bantal radio tu, lentok zzzzzzzzZZZZZzzzzz

Mummy Rizq said...

wei lyn.. dah lama tak melawat ke sini. today dah 15 poser. lagi 2 minggu beraya lah kita kaann.. dah start buat biskut ker??

Alinlai said...

Achik,
biskut ada kat kedai...blom ambik lagi :) uiskkk tak buat la segala biskut tu tadak oven [alasan...ke ke ke]