Tuesday, October 31, 2006

Nostalgia ...

Salam,

Hari ni kita bernostalgia pasal kawasan rumah kat kampung saya... rumah yang kami diami selama 26 tahun.

Gambar 1:



Pandangan sisi kiri rumah...nampak van putih, itu jalan besar tu, kalau nak ke Lun*s (jalan lama) kena lalu depan rumah saya. Masa kecik-kecik tak le semak sangat kat luar pagar ni, kami selalu turun main dan petik bunga liar yang banyak...seronok masa tu sebab ramai kawan. Boleh racing basikal lagi....



Gambar 2:


Kawasan ni dah dibersihkan sebab dengar kata nak buat kilang apa ntah, sebab tu kami kena pindah. Sayang sebab kawasan rumah ni luas dan selesa sangat...faham-faham la anak cucu ramai, bila balik raya memang riuh rendah la...tak bleh imagine nanti bila pindah ke rumah baru sure tension jiran-jiran ke ke ke...




Gambar 3:

Ini pemandangan belakang rumah....dulu masa kecik-kecik memang biasalah naik bukit tu...bukan ada benda pun saja je nak tengok pemandangan ... nampak feri, jambatan dll...adventurous la konon kui kui kui.

Gambar 4:

Gambar ni ambik dari luar dapur rumah... cantik pulak bukit ni dalam gambar. Kat kaki bukit ni ada paya...banyak lintah. Dulu suka pi acah-acah kaki dalam paya tu...lepas tu nampaklah lintah timbul... lepas tu lariiiiiiiiiiii...petang-petang banyak lembu dan kerbau berehat, dan kalau tak silap orang pernah nampak pak Belang kat kawasan ni pak Belang sesat la tu. Biawak pun banyak ... macam zoo la kiranya.




Ok cukuplah setakat ni...layan blues raya. Selamat bekerja kenkawan...jangan ngelat, ciao cin cau :)

~dariBMkeKK~

12 comments:

Anonymous said...

besnya area keliling rumah lama tu..mesti selalu sejuk jer kan..

cerita raya alin penuh ngan makan-makan.. berapa kilo berat naik...hehe

alinlai said...

mamasinga,
he he he ntah la tak timbang lagi, skrg ni dok posa 6...dah 2 hari turun sikit kot kwang kwang kwang.... iye kawasan rumah tu memang best, zaman kecik2 dulu suka bangun awal2 pagi nak tengok asap keluar dari mulut, zaman skrg ni tak dak asap lagi la dah tercemar sikit :)

simah said...

dejavu ..nanti kalau pindah rumah baru masih kat kawasan hijau mcm
ni tak?

mesti duduk kat rumah lama ni udara segar ha...

marlinabaharom said...

aman & tenang... gambar umah tak amek ker??

kasutVINCCI said...

tempat jatuh lg dikenang, inikan pula tempat bermain. Elok jugak ambik gambar, seksok dah jd kilang boleh la tgk gambar tu, kenang nostalgia.;)

ibuVouge said...

salam alin...rindunya kat kawan aku ni
aku lom khatam entry ko yg lain...ada pekasam tak
aku nak bg satu resepi, pekasam tu jgn goreng tapi bakar..lagi yummy
selamat ari raya alin...iv pun posa jugak..insyaALLAH ari ni 3 ari

alinlai said...

simah,
iye memang segar...balik kira nak tido je sebab segar sangat ke ke ke...kalau hari hujan lagi la best. memang nanti2 rasa rindu kat kawasan ni...kawasan baru rasanya kurang sikit sebab depan simpang harap2 tak dak mat rempit la malam2...kalau ada naya la kami.

Achik,
gambaq rumah ada...tapi nanti-nanti nak masukkan. Anak2 buah lagi kreatif siap buat video clip lagi, nanti bleh save dlm CD :)

alinlai said...

KV,
ke ke ke kilang apa ntah la depa nak buat, silap2 lepas pindah pun kawasan tu kosong lagi...biasalah kadang2 jeles je sebab tu suruh org pindah.

IV,
muahhhhhh....apa citer keja lepas raya? Ok ke tak Ok? Pekasam bakaq....bleh try nanti :)selamat buka posa petang ni...

Ayu said...

bestnyaaa aku suka la kawasan rumah hang tuh.. cantik...
arini tadak entry ka?

alinlai said...

ayu,
hari ni malas sikit ke ke ke...esok la kot2 :)

Apple Pie said...

alin ko kat sabah ke? lenkali leh la aku jumpa ko kan...mcm dekat je kita nih muahahahahha

alinlai said...

apple_pie,
ye betullllllllll 10 markah untuk puan apple_pie :) kalau pi labuan bleh la pi cari umah hang...