Tuesday, October 03, 2006

Jom pi pasar Ramadhan....

Salam,

hmmm posa kali ni penat juga ntah la pasai apa. Pedih perut semua cukup, sedangkan bangkit sahur tak pernah miss... biasalah tu dah makin tua :) dulu-dulu tak bangkit sahur pun bleh beronggeng sakan kat Jalan TAR, la ni surrender la melainkan memang ada benda penting nak dibeli kalau saja-saja rasanya oh! Tidak....

Ke ke ke...memang pecah rekod....aku tak pernah masak apa pun lagi untuk berbuka (masak air je...itu pun sebab aku nak minum air panas tak berani minum ais takut sakit tekak). Tahun ni pasar ramadhan pun lebih banyak pilihan makanan, kalau tidak pun kami pi beli nasi ayam je kat kedai dekat-dekat ni. Tapi sahur aku masak kaw kaw la...(kaw kaw cara aku ler...), ikan stim, masak lemak, masak halia, masak kicap...kari je tak buat lagi...tadak ikan yang sesuai, makan berselera je kami dua orang, rasanya berat sama ada maintain ataupun bertambah erk...

Baru sekali berbuka posa kat luar, itupun anjuran students aku ikut abang bulat je. Plan nak buka posa kat hotel pun macam tak berapa nak jadi je tahun ni, sayang nak tinggal tarawikh. Balik keja pun awal sokmo, pukul 4pm aku dah blah...ke ke ke kekonon masak la. Tapi duduk opis sampai petang pun bukan buat benda, ngabiskan bil letrik je baiklah aku exercise kat pasar ramadhan tu :)

Oklah nak stop la nak solat Asar, siap-siap nak balik dah...penat menaip nota untuk esok. Bye semua selamat berbuka posa :)

~dariBMkeKK~

16 comments:

arianna adrizal said...

huh~ kak lyn msk sahur lauk best2! mmg kaw laaa!! rajin sungguh hehe..

alinlai said...

anne,
rasa bersalah sebab tak masak masa berbuka tu yang masak kaw kaw masa sahur tu, bukan la rajin sangat tapi kena la 'merajinkan' diri :)

mamasinga said...

amboi..menu sahur cam menu kat kedai makan..aku kalo x masak buka, lauk sahur pun sempoi jer

simah said...

ketuaanmu sudah terasa? hahahahah

ala dua orang bukak posa nak masak wat pa.. sahur lagi best...mesti abang bulat hang suka makan sahur sebab bini dia yg masak...bagus jugak hang ni

maR said...

Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak dari kami sekeluarga.
Dah selamat sampai ke rumah di kampong for an extended holiday :)
Kak lyn bila balik BM, habaq ok?

Anonymous said...

salam,

td masuk blog maklang,dia kata puasa tahun ni meletihkan pada dia, msuk blog awak, awak pun kata letih..samalah cam saya, rasanya tahun ni lain macam rasa letihnya..dah dua tiga kali saya asyik kena migrain..

alinlai said...

mamasinga,
ke ke ke sahur kalau masak lebih kurang takut2 dua-dua orang dok tenung nasi je la...

simah,
bagus la tu sedaq diri kui kui kui, dia makan je tak komen sangat, tapi kalau makan pelan2 tu tau la tak berapa selera la...tapi habis juga :)

alinlai said...

mar,
wah dah sampai kg laman? syoknya... kak lyn balik lagi 2 minggu, insyaAllah boleh jumpa kali ni...kat Aloq Staq ka Kulim?

syikin,
kat sini jerebu teruk sangat, itu yg buat letih kot...yang pelik tu malam2 hujan lebat + angin kuat pun tak hilang2 gak jerebu tu. Ramai yang demam2 sebab tak tahan...Alhamdulillah setakat ni ok lagi :)

Ayu said...

exercise kat pasar ramadhan yg aku tak tahan tuh hahahaha

marlinabaharom said...

hee..hee.. tak pernah achik dengar org sahur masak sedap-sedap.. hang la sorang lyn! balik raya ni jgn lupa contact no....

ibuVouge said...

macam mak iv la
sbb kami sekeluarga berbuka dgn makanan selain nasi, sebab tu bila kahwin,makan nasi bukak, iv kureng tu
siap boleh bakar ikan tu masa sahur..hiks
ari ni exercise lagi ke

RaFFLeSiA MeRaH said...

sambil exercise body, exercise beg duit ngan jari2 sekali ekk...kalau tak memang x sah lerr...

alinlai said...

ayu,
iye exercise la tu jalan pi mai pi mai beli sikit je, jenuh berkira2 nak beli apa pasai tiap2 hari nampak benda yang sama ke ke ke... hang tak pi exercise ka hari ni? Jom la...

Achik,
kui kui kui lepas raya ni sure pukul 3am mata akan terjaga sendiri sebab la ni tiap2 hari pukul 3am dah bangkit tidoq, kwang kwang kwang masak sedap sebab nak cover tak masak masa berbuka :) kalau tidak rasa bersalah sikit (sikit jer...)

alinlai said...

IV,
wah lagi sempoi...ikan bakaq tu masa sahur, cicah air asam ka? lepas ni pi exercise la...buang lemak + buang duit kui kui kui

Reff.
iye betoiiii exercise jari jemari keluarkan duit dari purse tak pe bulan 10 gaji cepat + bonus Alhamdulillah ke ke ke...

Aku Bukan Bidadari said...

heheeh..sama lah
skrang wanita dah moden ar..

save masa dan tenaga utk benda2 lain..seperti...dll..etc. etc


:)

so hari ni beli apa pulak?

alinlai said...

Tiara,
ke ke ke...hari ni ntah la nak membeli belah apa kat situ, macam dah hafal menu tapi at last nasi kerabu/ mee goreng juga yang menjadi pilihan...banyak menu dah kami 'banned' contohnya karipap keras, popia daging & ayam dua tiga hiris, bihun goreng keras...