Monday, June 05, 2006

Hujung minggu yang santai....

Salam,

Perghhh bestnya cuti, walaupun abang bulat ada niat nak pi main golf hari sabtu tu...tapi aku dapat menepis niat dia dengan plan cuti2 M'sia aku....kami ke Pulau Ma*nukan...snorkeling...best sangat.

Dah lama mengajak ke pulau2 ni...sebab last aku pi tahun 2003, sblm kawin...lepas kawin ada juga mengajak tapi ntah la ada saja alasan...angin kuat, ombak besar dll. Kali ni tak dak alasan lagi sebab cuti seminggu aku duduk rumah je...nak tak nak kena la follow plan aku ... ke ke ke...

Pukul 8.30am keluar dari rumah...lepas makan bihun, goreng nak bawa bekal la...hampeh...tinggal sikit je, tak jadi la bawa. Ramainya umat nak ke pulau....abang bulat dah boring...sebab kena register itu ini....lama gak kami tunggu 9.40am la baru dapat bot kongsi dengan 1 famili (6 orang) dan sorang Jepun...sampai pulau...sewa snorkel dengan abang bot tu....salin baju terjunnnn....

Kami turun laut pukul 10.30 sampai pukul 12.30....punyalah lama...terbakar kulit merah2...tapi puas hati. Cantiknya...subhanallah...itupun aku berani dekat2 je...bila rasa tak sampai kaki je aku balik ke tepi...ikan jinak2...tapak sulaiman...gamat dll banyak la...bila kita diam-diamkan diri ikan-ikan tu datang dekat...tapi aku geram...dok kejar ikan-ikan tu, habis la ikan lari jauh...biasa la 'gayat' ke ke ke...

Yang klasik tu abang bulat kena obor-obor....merah kaki dia, mujurlah budak life guard tu ada ubat...petua dia kalau kena obor-obor cepat2 letak pasir pantai...kalau ada ubat sembur, kalau tak ada perah limau tapi memang pedih la.

Ini kira my first experience ber'snorkeling' tapi yang best tu aku cepat belajar...ke ke ke...bukan susah sangat pun, sblm ni kagum je dengan orang yang dok pi sana sini dlm air tu...bila dah cuba perghhh memang best. Kena tingkatkan keberanian....chaiyo chaiyo.

Lepas mandi manda baru rasa lapaq...tak pe la 2 orang je kami mkn kat restoren kat situ...sorang RM25/- buffet, melantak la...lepas kenyang pi surau....then baru bergambar2....tak excited nak bergambar sebab dah banyak gambar kat pulau...cuma nak sekeping dua je gambar dengan abang bulat...dulu2 dtg single lagi.

Yang pasti...kenkawan yang nak mai sini boleh le ke pulau2 ni...memang cantik la...tak semestinya berenang2...lepak2 pun ok sebab air jernih, udara segar...dan masih bersih...next trip ke pulau lain plak... skrg dua2 orang dok gila berenang.... so trip kami tempat yang ada swimming pool atau laut....(nak cuti pun ada tema ke ke ke...)

Balik pengsan la...hujan pulak tu sedap la membuta...zzzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzzz.....

Ok gambar upload nanti bila dah ready....ini version membakar semangat kenkawan datang sini je ni...marilah bercuti2 M'sia di sini...macam-macam ada :)

Till then...ta ta.

~dariBMkeKK~

15 comments:

Ayu said...

bestnya lin... sonoknya bercutiiiiii dan bersnorkeling (betoi ka aku eja hehehe)

gambo jgn lupa updet okeh?

Syikin said...

eh, apa2pun mesti tau berenang dulukan sbnlm nak snorkling morkling nih...hmm..tak reti saya berenang.

huhu..berapa harilah nak dpt kulit asal balik tu..

eh, alin mmg akan jd warga sabahan seumur hidup ke? tak merancang balik keje kat BM?

kasutVINCCI said...

wah...kak alin nak pi snorkeling yek? Kv tatau berenang. Takut lemas. Kekekekekeke

alinlai said...

ayu,
bestttt...sangat2 ke ke ke....gambar coming soon :)

syikin,
ehh boleh pakai life jacket/ pelampung kalau tak tau berenang... tapi kalau yang tau lagi senang kot ntah le :)
warga sabahan pun warga M'sia juga :) lama2 keja sini seronok plak...macam duduk overseas la juga kwang kwang kwang...

KV,
Try pi belajar berenang, lepas pandai jadi 'gian' pantang nampak pool...skrg ni nampak laut jadi seronok mcm nak terjun je ke ke ke...

simah said...

waaaa bestnyaaaa dengar...jeles jeles....tak sabar tunggu gambar :0)

alinlai said...

simah,
ke ke ke...memang best...lupa daratan kejap, lepas tengok tangan merah2 terbakar baru la teringat tak pakai sun block ha ha ha...

auntylela said...

salam perkenalan alin,
klela ada dengar pulau2 di bahagian sana bersih dan cantik.
klela tahu berenang tapi tak berani snorkelling sebab takut terjumpa ular laut.

simah said...

ala..orang mesia tak yah pakai sun block... tak kena cancer punya..kita kan supersonic anti sun..:0) tapi gelap kaler tu lain kira... lepas ni pakai fair n lovely banyak banyak..eh krim tu berkesan ka?

alinlai said...

k. halela,
alahai snorkel dekat2 je...tak payah pergi jauh2 :) datang la sini, so far masih terjaga pantai2 kat sini. jellyfish banyak juga...kena badan pedih juga tu. Akak pandai berenang lagi la seronok, saya pandai sikit2 je :)

simah,
ha ha ha...iye betul tu.... setakat bertukar color sekejap tu kira halal je la, bukan kita ni artis :) fair n lovely? hmmm tak boleh pakai la krim tu rasa tak selesa, dan risau juga banyak sgt bahan pemutih nanti jadi muka micheal jackson plak kwang kwang kwang.

Sherin Almashor said...

a'kum..

Wah syoknya. Best kan bercuti bersama keluarga? Ada gambar tak? Nak juga tengok kecantikan Pulau tu.:)

alinlai said...

Sherin,

ada gambar tapi blom sempat transfer, malam2 ada saja aktiviti (tengok TV) la...terlupa nak transfer :) later k

Anonymous said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anonymous said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

Anonymous said...

Excellent, love it! product liability attorney denver Stats of divorce in america Best way take adderall http://www.hepa-filter-vacuum-cleaner.info/Looking-for-vacuum-cleaners-consumer-reports-on-vacuum.html chitosan with vitamin c http://www.robot-vacuum-cleaner-project.info/Vacuum-cleaner-kirby-heritage.html Commercial vacuum cleaner reviews 2002 bmw engine swap 20 lcd tv windtunnel vacuum cleaners What does the prescription protonix look like katmai national park hiking body celica kit toyota wide interracial dating service guardian vacuum cleaners frequency change hepa filters

Anonymous said...

Best regards from NY! antidepressant medicine call center software 42c demi bra senior term life insurance quote in scotland Fitness boot camp florida Golf course land for sale cary north carolina