Monday, December 18, 2006

Semporn* edisi 1

Salam,

:) minta maaf ye, bukan sesaja nak buat gimik pasal 'later' ke ke ke...memang tadak ide + mood nak mengarang cerita Semporn*.

Walaupun kami ke tempat yang bernama Semporn* akan tetapi perjalanan ke sana tidaklah sesempurna yang dijangka...apa-apa pun untuk edisi 1 ni kita cerita benda yang cantik, menarik, tertarik dulu oraittttt...

Gambar 1:

Selamat pagi!!!

Suasana pagi hari di Drag*n Inn, Fl*ating Hotel...memang cantik tempat ni, harga pun ok 1 malam RM110/- (incl. breakfast) bilik pun besar, atas air. Bolehlah merasa pengalaman duduk dalam rumah atas air. Pemandangan memang cantik, makanan pun sedap.

Gambar 2:

Nampak pulau tu? Itulah Pulau Bum-bum...ramai penduduk kat situ tapi kemudahan awam memang teruklah...tak pasti apa silapnya. Mustahil tak ada peruntukan, mungkin pemimpin salah guna kuasa atau memang kerajaan tutup mata. Ada sekolah kat pulau tu tapi rasanya memang tak berapa bagus prestasi sekolah tu. Tak pasti salah siapa... murid atau guru. Rasanya ramai juga warga tanpa izin yang jadi penduduk pulau tu...siapa nak pantau. Pemimpin pun kadang-kadang sibuk dengan agenda sendiri.

Gambar 3:

Satu cara nak ke pulau tersebut, naik bot penambang, sama ada yang macam kat atas atau bot yang lebih panjang (boleh muat sampai 20 orang), tambang RM1 - RM2. Jaket keselamatan pun tak pakai... tak dapat nak bayangkan kalau bot karam dsb... masa tu mungkin barulah kerajaan akan tetapkan semua penumpang WAJIB memakai jaket keselamatan. Biasalah tu bila berlaku sesuatu bencana barulah peraturan akan dilaksanakan... istilah mencegah lebih baik daripada mengubati tidak terpakai kat negara kita :(

Gambar 4:

Satu lagi pemandangan bot penambang...laju tu, eiii ngeri tengok.

Gambar 5:

Kat jeti, bersebelahan dengan Polis Marin, banyak kapal-kapal nelayan bersidai kat sini...tapi yang kagum sangat-sangat air laut jernih sangat, boleh nampak lagi ikan-ikan kecik berenang-renang.

Gambar 6:

Suka gambar ni...sampan terapung dan sampan karam @ Semporn*

Gambar 7:

Jauh merenung laut bang... anak sapa la ni???

Gambar 8:
Pemandangan petang di Jeti Semporn*. Good nite!!!

-to be continued-

21 comments:

Apple Pie said...

apa yg menarik kat semporna ek?? aku pernah pi sana masa kecik. mana nk ingat. tu hari pi tawau pun tak sempat nk pi singgah sana.

The Singa said...

abang bolat kah itu..? hehe
bot tu mmg karam sungguh ka..? rajin ko amik gambar yek..

alinlai said...

apple,
tak berapa menarik pun ke ke ke... pi sebab ada urusan keluarga, kalau saja-saja tak pi pun tak pa :)

mamasinga,
erk...anak sapa ntah ke ke ke...iye memang sampan tu karam :) sajalah nak isi masa lapang, ambik gambar sana sini kalau dah bosan nanti delete je ke ke ke...

kasutVINCCI said...

baru nak tanya, mak singa dah tanya. Anak sapa la yg dok termenung tu? Hahahahaha
weh, murah gak harga bilik kat situ ek. Bila la kv nak sampai. Huhuhuhu

Syikin said...

salam,

itulah, jadi pemimpin tapi tak mo tgk masalah rakyat jelata.camner tu.

bukan senang jd pemimpinkan..

saya td baru aje send latest entri, tgk2 alin masuk komen kat ntri lama hehe

alinlai said...

KV,
murah...dan besaq, ada 2 katil 1 king size 1 single. Mai la..aasia tiket murah2...kalau nak ke situ ambik KL-Tawau, lagi dekat :) aha... anak sapa la tu ke ke ke

Syikin,
kat sini lagi la haru, ntah ke mana-mana bajet nak buat jalan dll tu, jalan tak siap tapi umah pemimpin makin membesar :(

happyirfa said...

hai alinlai..dapat dr blog MB.
Seronok bercuti ker?

alinlai said...

happyirfa,
biasanya seronok...tapi trip kali ni ada sikit kureng seronok ke ke ke...sebab??? nanti citer :)

simah said...

lynn..hang sampan yg tak pakai life jacket tu hang naik tak?

eh yg sampan satu karam satu timbul tu betul betul karam ka sampan tu? ka hang buat magic trick dlm gambaq ja?

alinlai said...

simah,
isk tak sanggup nak naik bot yang laju tu, kami tgk dari jauh je... lagipun bahaya, tengok pun takut. Sampan tenggelam tu... ke ke ke sila belek-belek dengan teliti :)

Aku Bukan Bidadari said...

Gmbar masa bersoping-soping tak der ker??

alinlai said...

tiara,
tak dak benda nak shopping kat situ :)kat KK lagi menarik kalau bab-bab shopping mopping tu...ehhh mai la KK

ibuVouge said...

iv masuk kabinet ni bercuti sabah,untuk bajet tahun 2007 which tempat nak pi
nanti dah confirm, iv tanya alin ye

alinlai said...

IV,
orait...nanti bagitau je bleh je nak tlg buat jadual trip :)

Ayu said...

aku dok sebok scroll down tetiba je dah gud nite? laaaaaaa ... tak dan nak mengecapi keindahan hehehehehe

maR said...

kak lyn,
Haaaa seronoknya bejalan. Tapi gerun tengok bot tuh....
Bila edisi 2 nak keluaq ni? Dah khamih niii

alinlai said...

ayu,
ke ke ke...biasalah citer BMBP pun tgh2 hangat tiba2 dia stop tunjuk sedutan minggu depan :) esok masuk sambungan citer insyaAllah

Mar,
ehhh sungguh cepat masa berlari... dah khamis pun, esok insyaAllah ada 2 N3 pasal Semporn* (he he he angan2 tu 2 N3...)

MAMARISYIA said...

anak sapa wa tak pasti tapi mengikut firasat itu abang bulat pujaan hati lu betui dak Alin? hahaha

alinlai said...

MR,
ke ke ke...bijak bijak kita minum dulu :)

Syikin said...

salam,

bila lagi ni nak update ? camner cuaca kat sana ya

alinlai said...

Syikin,
cuaca OK kat sini...Alhamdulillah. Ye dah update tu ada 2 N3 baru ke ke ke...