Wednesday, August 12, 2009

Dulu dan kini


Salam,

Hari ni dah 12 Ogos kejap je kan... sat lag dah 10 bulan budak-budak ni... hmmm tak bleh bayangkan betapa keciknya depa berbanding la ni 10 bulan yang lalu... sama besar bantal peluk budak-budak je... :)

Ok dah nak habis musim panas... ada masa panas ada masa sejuk... malam-malam memang sejuklah. Minggu lepas kami pi Aberdeen. Cantik bandar Aberdeen, ada plan nak pi lagi... nantilah lepas Raya ke sebelum turun salji hua hua hua. Masa salji nanti malas la kot, tataulah...dulu-dulu masa bujang salji ka ribut ka redah saja... la ni kena fikir berpuluh kali [atau ratus kali sampai lena....] sebab ada budak kecik.

Dah jumpa supervisor ke-2....ha ha ha... benda pertama yang kuar daripada mulut dia... 'selamat pagi' lepas tu 'apa khabar' hmmm dia boleh cakap BM la sikit-sikit camno ni...tak bleh la ter'mangkuk'kan dia sat lagi kantoi kwang kwang kwang... habis sesi dia siap 'terima kasih' aku terus jawab 'sama sama' ha ha ha...Julie dah pening... kenalah explain... apa kobondo kat dia ;) Yang lagi best dia pernah pi KL, pernah pi Penang dia tau mana KK ...isk isk isk jangan cuba ngelat, nanti kantoi. Gulp!!!

Minggu depan dah posa... berposa lagi di tempat orang. Bezanya kali ni posa dengan keluarga...dulu zaman US dengan kawan-kawan. Masa tu pun kena masak sebab kami ambik upah masak untuk beberapa orang [extra income], sekarang ni lagi la kena masak sebab kalau tak masak nak berbuka nak makan apa pulak ke ke ke...makan angin? Tapi tak kisahlah tu bukan susah pun nak masak... bulan posa ada 2 jenis lauk...dan kalau rajin [ada peluang] buat kuih sejenis ok dah tu. InsyaAllah

Raya pun sama... dulu dengan kawan-kawan, ada sekali tu beraya dalam kelas, wah kami pun berbaju kurunglah... sedih??? Ntah la...masa tu memang aku tadak rasa sedih pun... mungkin sebab ramai kawan kot... mungkin keluarga aku yang sedih sebab teringatkan aku ... isk isk isk bertuah sungguh ke ke ke apa boleh buat, brutal camtu la. Entah-entah tahun ni yang nak terasa sedih tu ... iyelah... mak abah pun makin berusia, kita pun makin berusia... entah ada peluang lagi ke nak beraya dengan depa. :(

Tapi apa boleh buat... life must go on. Redah je... ini jalan yang dipilih... :) Lagi pun ada abang bulat dan anak-anak, insyaAllah tak terasa sedih sangat kot. Kita tungguuuuuuuuu!!!
Ini pemandangan sebuah ladang @ Angus, on da way to Stirling. Cantik...macam gurun pun ada juga. Ladang yang dah kena tuai... tak pasti Oat atau gandum. Bila lalu kawasan ni memang cerah je suasana kalau masa matahari memancar lagi cantik ... :) MasyaAllah... keindahan alam ciptaan Allah swt.

Ok sampai sini dulu...nanti kita sambung cerita lain pulak, ta ta.

~dariBMkeKKkesTirR~

6 comments:

Ilah said...

lin, lagi sedih bila berpuasa di tempat orang sebab tak boleh bersahur dan berbuka dengan keluarga hehehe. Masa raya dulu kat US, seingat kami, sedih kejap je, tapi lepas tu, beraya melebihkan bebudak round rumah2 family, menghabiskan makanan, hehehe. Selamat berpuasa lagi di tempat orang.

Alinlai said...

ilah,
ke ke ke... tu la dulu2 seronok sakan beraya, buat open house ngalahkan orang kat M'sia kwang3... apa2 pun pengalaman berpuasa dan beraya kat tempat org ni bkn semua org dpt rasa...jadi yang pernah rasa je tahu camno susah dan senangnya kan kan kan

Zareda Norman said...

Alin

wah dah besar bebudak ni ek.. raya nanti sure manis berbaju kurung..

Raya di mana sama aje yg penting spirit dan org org yang kita sayang ada di depan mata.. cheer up alin ok..

~Nine said...

Heheh...betoi la k.Lyn rasanya mak abah yang akan touching lebeh...
dlu2 pon time k.Lyn kat US..mak yg beria2 sedu-sedan kat umah. Wakakak..kali neh lagi tragis....
pasai cucu-cucu depa yg comey plus DRAMA Queens itu la....
adusss to'wan sure teyak2....mak tok lagi la..uwa..... hahhahaha

suhainini said...

dia pernah jalan2 p penang...hehe...bersungguh2 dia nak belajaq cakap melayu..hehe...apa lagi, leh la kak lyn jd supervisor dia pulak;)

Alinlai said...

zar,
itulah...sat saja, raya mana2 pun sama...dah tua2 ni kat mana pun tadak sapa nak bagi duit raya ke ke ke...

pika,
hmmm mesti dah le... depa teringat cucu2 la... biasa aaaa... tak pe kita berFB la masa raya nanti ke ke ke... lepas je ambik gambaq kita upload...ok la tu ;)

CTNini,
aha kan...bleh la kak lyn plak jadi supervisor dia gud idea ke ke ke...