Thursday, June 28, 2007

dari KK ke Turk*

Salam,

As promised ini citer masa kat conf. dan masa berjalan-jalan sakan...

13/06 - petang bertolak dari KK... tak la excited cuba-cuba kontrol sebab nak jalan jauh-jauh tak baik over excited kan kan kan... rupa-rupanya memang patut pun tak excited sangat sebabnya... kami sudah silap tengok tarikh tiket ke IST la... kwang kwang kwang 13/06 jam 12.05am... ha ha ha...flight sudah jalan daaaaaaaaaa... oleh sebab salah sendiri melayanglah RM200/- kwang kwang kwang layannnnnnnnnnnnn.... apa-apa pun makanan dlm Emirates memang sedap dan banyak... dan tambang pun lebih murah.

Sampai Dub*i lepak tido sana sini... mujurlah airport besaq dan banyak port sambil berdebar-debar sebab kami sudah diletakkan kat waiting list isk isk isk...sabaq saja la... alhamdulillah flight tak penuh, dapatlah naik...kalu tidak tak pi dah IST, sampai Dub*i je... makan angin kat situ je ahaks....

14/06 - sampai IST, beli tiket ke Izm*r... 1 jam lagi dalam flight. Yang bagusnya Turk*sh A'lines ni, sejam pun ada makan... oklah walaupun bagi salad je, dapatlah isi perut. Sampai Izm*r ambik teksi plak... 1 jam ha ha ha... tapi dah penat sangat tak la nak tengok pemandangan malam pun. Pakcik teksi bawa laju sungguh...seriau tapi memang orang sana bawa kereta laju kot. Tapi bab paling seriau bila kena tahan dengan polis siap minta pasport lagi chisss... ingat PTI ka? Apa-apa pun selamat sampai kat hotel murah tu mandi, solat dan krohhhh....

15/06 - pagi-pagi breakfast ala Turk* ke ke ke penuh dengan buah zaitun, ada zaitun masam-masam, ada zaitun berempah... jem beraneka jenis... dan telur rebus dilupa jangan. Bolehlah nak isi perut. Ber'conference' lepas tu jumpalah Simah and the gang... sakan depa ni... mandi laut berjam-jam... tak mandi laut mandi kolam...Depa bawa keluar, pi makan Iskander Kebab yang wallaaaa...sedapnya dan banyak... terima kasih sebab belanja kami :)

Sblm tu abang bulat dengan Halil pi solat Jumaat kat masjid Cesm*... aku dengan Simah dan anak2 dia jalan-jalan cari farmasi ha ha ha hero kecik sudah mengelupas badan sebab lama sangat berjemur... sesi pembentangan pukul 4.10pm - 6.30pm. Pembentangan OK... tapi yang tak bagus tu ada ka presenter blah je lepas present... sepatutnya duduk la sampai habis sesi... dah la sesi aku last sekali, adalah 8 orang kot. Tak kisahlah tu asalkan objektif tercapai dan Q&A berjalan lancar. Alhamdulillah!!!

Balik hotel...rehat kejap, lepas tu jalan-jalan Cesm* sambil berposing ha ha ha...agaknya tak pernah orang situ tengok orang Malaya... memang macam-macam la depa teka... dari Arab, dari India... kwang kwang kwang...tadak plak teka dari China.

Bawa Simah pi bilik ambik rice cooker made in KK ... lega sebab dah dapat serahkan barang yang dipesan... opsss lupa maggie mee dilupa jangan ke ke ke... dan minyak rambut Hatice. Tapi masih seriau sebab tak tau rice cooker tu masih OK atau tidak...sebabnya masa bungkus tu memang cantik je ada la bentuk 4 segi... bila ambik kat IST dah herot bengot bungkusan... mujurlah kami dah bungkus dengan plastik kat KLIA... kalau tidak tak taulah apa jadi.

Malam tu kami makan Maggie dalam cawan pelik mamat waitress Turk* tu tengok, isk haru juga depa ni tak pernah tengok ka makanan segera macam tu? Tapi sure depa kata kami ni kedekut sebab bawa makanan sendiri jimat sungguh... apa-apa la asalkan kenyang :)

16/06 - hari ke-2 conf. pi dengar orang present je... sambil jumpa orang itu ini tukar-tukar business card... jangan lupa ambik gambar lagi... petang jalan-jalan Cesm*, masuk muzium, castle dll... booking untuk boat tour dan mencuba ikan macarel yang sungguh yummy... petang baru balik bilik. Kekonon nak berenang ke tepian... tapikan... sejuknya air kolam dia... tak boleh nak berlama-lama... luckily tak kena sound sebab aku masuk swimming pool pakai baju skuba dan siap pakai t-shirt lagi ke ke ke...layannnnnnnn....

Malam kami makan kat hotel la...saja nak try, oklah juga.

17/06 - boat tour. Pergi 3 pulau... bila sampai setiap pulau boat berhenti dan semua terjunnn... Aegean Sea... yang bebst tu air laut tu sungguh biru dan sejukkkkkkkkkkkkkkk... terketar-ketar bila naik... tapi kejap saja dah kering sebab panas. Memanglah sakan orang Turk*, yang pompuan memang berbikini la... maka aku yang lain sikit sebab pakai bertutup ha ha ha... tadak hal la... bukan nak jumpa depa lagi ... Lama atas boat tu... dari pukul 11am - 6pm. On the way back, singgah beli kebab... sedappp... makan makan dan makan. Ada extra maggie... kami bagi kat waiter hotel tu.

18/06 - pagi ke Izm*r, flight Izm*r - IST pukul 3pm, tapi masa check-in dapat diawalkan... kwang kwang kwang oklah..sebab nak cari HSBC nak cash traveller's check... rupanya menjadi satu masalah besar nak cashkan check tu... bank tak Turk* tak terima dan yang terima pun banyak sungguh prosedur moralnya bawa la cash tak kisah dalam apa-apa currency. Masa kat Cesm* pun cuma 1 bank je yang terima...itu pun prosedur yang banyak dan ambik masa yang agak lama... apa-apa pun pengalaman semua tu. Layannnnnnnnnnn....

Tengahari sampai Istanb*l... oklah citer Istanb*l akan disambung nanti tadaaaaaaaaaaaaaaa.....

*to be continued*

6 comments:

Anonymous said...

Salam,

Lyn, pecah tak rahsia ada blog ni, kat abang bulat sebab p turk* jumpa simah? :)

alinlai said...

tak terpecah lagi ke ke ke cover line juga kwang kwang kwang....tak citer pasal blog depan dia...citer benda2 lain :)

happyirfa said...

wah..sakan org tu bercuti..apa2 layan jelah yer..

alinlai said...

fira,
layannnnnnnnnnnnnnnn je ke ke ke...

Yatie said...

aduh, kalau tak bulan mei ari tuh dah sampai dah turki .. takde rezeki plak .. so dah plan dah harap2 dapat pegi bulan 11 nieh .. bleh laa kongsi2 pengalaman ye pasal sana .. nanti pun pegi ngan hubby berdua jek, so probably gamble le kot nak pegi mana pun .. kalau tempat yg murah2 tuh jgn lupa bgtau tau .. bleh spend duit lebih nak shopping:p

alinlai said...

yatie,
wah berjalan sakan nanti :) selamat berjalan2 :)